Європа обставить хедж-фонди заборонами… — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа обставить хедж-фонди заборонами…

Нерухомість
370
Нагляд за хедж-фондами буде переданий загальноєвропейському регулюючому органу, якому вони будуть розкривати детальну інформацію про свою діяльність. Нові правила вперше на загальноєвропейському рівні передбачають введення обмежень для хедж-фондів щодо капіталу і розкриття інформації, а також щодо розміру винагороди і депозитарних умов. Нову директиву ЄС щодо посилення контролю за діяльністю хедж-фондів у листопаді повинен розглянути і схвалити Європейський парламент.
Відповідно до нової моделі, контролювати діяльність хедж-фондів буде Європейська організація з цінних паперів і ринків (ESMA), офіс якої буде розташований в Парижі. Це один з трьох нових наглядових органів, утворених у ході реформи фінансової системи ЄС, який має розпочати роботу 1 січня 2011 р. після набрання чинності нових правил ESMA буде займатися сертифікацією хедж-фондів і стежити за обсягами коштів, які хедж-фонди можуть брати у борг.
Одним з найважливіших аспектів нової директиви ЄС щодо посилення контролю за діяльністю хедж-фондів є обмеження вільного пересування капіталу через кордони Євросоюзу. Для хедж-фондів, що базуються за межами ЄС, буде передбачено спеціальний "паспорт", на основі якого менеджери хедж-фондів зможуть працювати на території Євросоюзу, отримувати доступ до європейських інвесторів і здійснювати операції на європейських фондових біржах. Паспорти, які є ліцензіями на діяльність хедж-фондів у країнах ЄС, буде видавати ESMA. Вирішено, що норма про введення паспортів для іноземних хедж-фондів набере чинності тільки через два роки після запуску нових правил.
Питання про роботу на території ЄС неєвропейських хедж-фондів було одним з основних перешкод для узгодження нових європейських правил. Компроміс був досягнутий між позиціями Франції та Великобританії. Французи наполягали на різкому посиленні регулювання, зокрема, лобіювали ідею про видачу ліцензій для хедж-фондів і фондів приватних інвестицій. Франція побоювалася, що нові умови регулювання залучать у країну фонди, які дотримуються ризикованих стратегій, і фонди з "податкових гаваней". Британці виступали за більш ліберальні правила, але, врешті-решт, погодилися на введення ліцензування з 2015 р. Після перехідного періоду нові правила дозволять хедж-фондам здійснювати операції на всій території ЄС на основі єдиних стандартів, позбавивши їх від необхідності погоджувати угоди окремо в кожній країні.
Згідно з новими правилами, хедж-фонди будуть зобов'язані розкривати - як регуляторам, так і інвесторам - свою інвестиційну стратегію, повідомляти більш повну інформацію про те, в які продукти вони інвестують, який обсяг позикових коштів планують використовувати. Контроль регулюючих органів буде встановлений над діями менеджерів хедж-фондів, а також приватних осіб, пов'язаних з ними. Менеджери повинні будуть пройти первинну реєстрацію в наглядових органах ЄС і проінформувати їх про можливі ризики своїх фондів. Нові правила також містять вимоги до менеджерів хедж-фондів регулярно надавати інформацію про угоди, коротких продажах національним регулюючим органам. Так само, як і банки, хедж-фонди будуть зобов'язані створювати власні резервні фонди.
Хедж-фонди, які ведуть бізнес у Європі, зіткнуться з численними обмеженнями. Так, регуляторні органи отримають можливість стежити за операціями із коштами хедж-фондів і право вимагати звіти про кожну операцію, укладену через фонд. У числі обмежень - регулювання діяльності приватних інвесторів - зокрема, по відношенню до інших власників акцій і співробітників компанії, коли купується значна її частина. Будуть обмежені обсяги залучених хедж-фондами позикових коштів та компенсаційні пакети їхнього керівництва. Обмеження торкнуться і бонусів, що виплачуються у хедж-фондах. Європейські правила заборонять хедж-фондам переводити з Європи кошти в країни, які не відповідають критеріям ЄС щодо прозорості фінансових операцій.
Деякі аналітики вважають, що нові європейські правила можуть значно ускладнити процес залучення капіталу з Європи для хедж-фондів, що базуються за межами Євросоюзу. Під час розробки нових європейських правил влада США висловлювала невдоволення обмеженнями в доступі європейських інвесторів до іноземних хедж-фондів, а також тим, що інтереси американських хедж-фондів можуть бути ущемлені, а їхні кошти у Європі перестануть працювати.
Кампанію з обмеження діяльності хедж-фондів у Європі було розгорнуто ще в 2009 р. президентом Франції Ніколя Саркозі, який назвав їх "сараною", яка пожирає європейську економіку. Так, хедж-фонди використовують складні інвестиційні стратегії і нерідко отримують прибуток на падіння ринків, що коштує економіці величезних втрат. Діяльність хедж-фондів називається однією з причин нинішньої фінансової кризи. Перед початком кризи ці фонди мали у своєму розпорядженні спекулятивний капітал на суму в $ 2 трлн.
Комісар ЄС з внутрішнього ринку Мішель Барньє стверджує, що після набрання чинності нових правил хедж-фонди вперше будуть підпорядковані європейськими правилами, тоді як раніше будь-який нагляд за цією сферою був відсутній. За його словами, нові правила будуть прозорими, зменшуючи таким чином можливості для дискримінації. Євросоюз намагається виробити єдину позицію країн-членів щодо низки основних проблем сучасного фінансового ринку, щоб вийти листопадовий о саміт "Великої двадцятки" з єдиною позицією. У зв'язку з цим заступник міністра фінансів Німеччини Йорг Асмуссен заявив, що після прийняття цього рішення Європа може їхати на саміт "Великої двадцятки" наприкінці цього тижня "з високо піднятою головою".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас