Росія і Словакія будуть возити ядерні матеріали через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія і Словакія будуть возити ядерні матеріали через Україну

Казна та Політика
295
Росія, Україна і Словаччина сьогодні в Братиславі підписали міжурядову угоду про перевезення ядерних матеріалів між РФ і Словаччиною через територію України. Про це повідомляє прес-служба держкорпорації "Росатом", передає РБК.
Підписи під документом поставили заступник генерального директора "Росатому" Микола Спаський, голова Державного комітету ядерного регулювання України Олена Миколайчук і статс-секретар Міністерства економіки і будівництва Словаччини Мартін Хрєн.
Як йдеться в повідомленні держкорпорації, завдяки угоді створюється міжнародно-правова база для здійснення перевезень ядерних матеріалів між РФ і Словаччиною через територію України. Зокрема, закладена правова основа для продовження безперебійних постачань російською компанією ВАТ "ТВЕЛ" ядерного палива для діючих і нових енергоблоків АЕС Словаччини. "Підписаний документ повністю враховує міжнародні договори і національні законодавства трьох держав в області перевезення ядерних матеріалів, а також відповідні директиви Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) ", - відзначає "Росатом".
Угода розрахована на тривалу перспективу з урахуванням наявних довгострокових контрактів між російськими і словацькими компаніями.
Відзначимо також, що двома днями раніше Україна і РФ почали взаємну оцінку ядерних активів у рамках їх можливої інтеграції. За словами заступника голови дирекції "Росатому" з ядерно-енергетичного комплексу В'ячеслава Корогодіна, це свідчить "про початок інтеграційних процесів" в різних сферах атомної промисловості. Як повідомлялося, у кінці вересня ц.р. "ТВЕЛ" виграв тендер на будівництво заводу з виробництва ядерного палива в Україні.
Нагадаємо, в червні ц.р. Міністерство транспорту і зв'язку України розробило проект порядку складання іспитів працівниками суб'єктів перевезення небезпечних вантажів. Документ встановлює вимоги до процедури перевірки знань працівника. В той же час дія документу не поширюється на процедури перевірки знань суб'єктів перевезення радіоактивних матеріалів і водіїв автотранспортних засобів, які здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів.
Варто відзначити, що Держкомітет ядерного регулювання України видав в 2007 р. 116 дозволів на міжнародні перевезення радіоактивних матеріалів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас