"Ъ": Уряд зазнає старих втрат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд зазнає старих втрат

Казна та Політика
868
Через тиждень після оприлюднення юридичною фірмою Trout Cacheris (США) результатів аудиту держфінансів в період роботи уряду Юлії Тимошенко глава КРУ Петро Андреєв вирішив надати свій звіт про розтрати. Ревізори перевірили 10,7 тис. підприємств і відомств і на 94% з них виявили порушення на суму майже 53 млрд грн. У звіті КРУ відмічені зловживання при видачі земельних актів (Держкомзем), факти закупівлі за завищеними цінами ліків (Мінздоров), автомобілів (Мінтрансзв'язку) і цукру (Держкомрезерв). Але ці порушення вже були виявлені Trout Cacheris.
Половина всіх порушень припала на банк "Київ" , "Родовід Банк" та "Укргазбанк", рекапіталізовані державою саме унаслідок великих портфелів проблемних позик. У Родовід Банку виявлені порушення і недоліки на 22,6 млрд грн. Найбільші з них: 10,8 млрд грн. - вартість майна, безпідставно виведеного з іпотеки, 6,8 млрд грн. - видача депозитів Укрпромбанку без отримання активів на ідентичну суму, 3,5 млрд грн. - списання боргу позичальникам без прийняття на баланс застави у вигляді 113 га в Києві (згідно із реєстром земельних ділянок, ця застава знаходиться у власності позичальника; "Комерсант-Україна" повідомляв, що ця земля належала компанії "Баски плюс 2004 рік", яку пов'язували з Дмитром Фірташем).
"Додатково перераховані кошти юрфірмі за надану правову допомогу в 301,6 млн грн.", - говориться у звіті КРУ. Тимчасовий адміністратор банку Сергій Щербина був затриманий за розтрату коштів ще навесні.
Укргазбанк звинувачений у порушенні фінансової дисципліни на 2,8 млрд грн.: без "належного аналізу" фінансового стану позичальників він видав кредити на 2,3 млрд грн., а видача кредитів в 491 млн грн. була названа порушенням лише через виведення застави, що створює "високі ризики неповернення цих коштів". Банк "Київ" порушив платіжну дисципліну на 815 млн грн., зокрема через забезпечення кредитів боржників своїм майном на 276,9 млн грн. Це ж майно закладене в Нацбанку за договором на 248 млн грн. У Родовід Банку і банку "Київ" від коментарів відмовилися.
А глава наглядової ради Укргазбанку Віктор Івченко заявив, що ухвалення рішення про повернення коштів - компетенція правоохоронних органів, а не банка: "Ми вже давно прийняли рішення, що гроші потрібно повернути. Можливостей таких немає, оскільки в більшості випадків це збанкрутілі фірми, люди, яких ми не можемо знайти. Тому ми звернулися до правоохоронних органів. Зараз важко сказати, чи повернемо ми гроші, але розраховуємо отримати їх в основному за рахунок повернення заставного майна".
Порушеннями КРУ вважає і управління коштами в ручному режимі колишнім керівником Держказначейства Тетяною Слюз. Не за призначенням були витрачені й кіотські кошти - 200 млн євро, 68,7% кредиту МВФ - 36 млрд грн. і 100% кредиту Світового банку - 3,2 млрд грн. Держказначейство також звинувачується в розміщенні на депозитних рахівницях банків 6,4 млрд грн. і $1,2 млрд під занижені відсотки або без їх виплати. А збиток держбюджету в 8,8 млрд грн. був отриманий через дострокове погашення облігацій, внесених до капіталу "Нафтогазу України".
Глава КРУ повідомив також про факти перешкоджання проведенню аудиту членами уряду, що діяв.
За його словами, міністр транспорту і зв'язку Костянтин Єфименко намагався не допустити аудиторів до перевірки морських торговельних портів (МТП). "Я вважаю, що він сидить з ними в одних схемах", - дійшов висновку Петро Андрєеєв. З п'ятої спроби ревізори потрапили на Херсонський МТП, з третьої - у Євпаторійський.
В Іллічівському МТП виявлена передача обслуговування контейнерів компанії "Портовик-сервісу", яка, за даними Андреєва, афільована з депутатами БЮТ. "Буде підготовлено звернення до Верховної Ради позбавити деяких депутатів недоторканості і притягнути їх до кримінальної відповідальності", - додав він. У прес-службі Мінтрансзв'язку всі звинувачення спростували: "Саме за ініціативою міністра КРУ почало перевірку на об'єктах 'Укрморрічфлоту', і надалі... міністр надавав максимальну підтримку. В результаті всі заплановані КРУ перевірки були здійснені".
Неефективний контроль Аграрного фонду над збереженням зерна, а також незадовільне формування і зберігання запасів Держкомрезервом привели до збитків в 4,43 млрд грн. - під час перевірки на складах не виявлено купленого зерна. Ці факти переданідо Генпрокуратури. У Аграрному фонді і Держкомрезерві заявили, що вони теж направили виявлені факти до правоохоронних органів. Чиновники сумніваються, що вкрадені кошти будуть повернені в повному об'ємі. "Питання повернення грошей стоїть на порядку денному.
Міжнародні експерти відстежуватимуть рух коштів по рахунках, аби визначити кінцевого їх одержувача. Це реально, оскільки вони (Trout Cacheris) займалися справою Лазаренка. Але коли це буде... Їх послуги ж потрібно оплачувати", - заявив Петро Андреєв. Голова Аграрного фонду Олександр Маринець сподівається, що удасться повернути хоч би частину суми, але все залежатиме від ефективної роботи правоохоронних органів: "Є майнові комплекси, в яких зберігалося зерно, тому можна заарештувати майно, продати його і повернути гроші".
За словами заступника глави Держкомрезерву Миколи Вашешникова, стягнення коштів - довга процедура. До судів подано 46 позовів, але з 900 млн грн., які повинна стягнути виконавча служба, повернено всього 0,02% - 197 тис. грн. "Там, де 'живі' боржники, повністю забезпечується претензійна робота у всіх інстанціях господарського суду", - сказав він.
Керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко попереджає, що не всі звинувачення КРУ можуть підтвердитися. "Зі всіх матеріалів, які надходять з КРУ, ми проводимо слідчу перевірку, і якщо вони підтверджуються, порушуємо кримінальну справу. Але інколи матеріали з КРУ оформлені не належним чином або у них була слабка доказова база", - говорить Бойченко. Як пояснив заступник глави КРУ Денис Красников, в законодавстві відсутнє чітке визначення поняття "збитку", тому КРУ, Генпрокуратура і суди визначають його по-різному, і якщо сума збитку не підтверджується судом, то немає і складу злочину. Виходячи з цього зараз КРУ ініціює прийняття Кабміном єдиної методики, що повинне збільшити ефективність проходження справ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас