Аделаджа може отримати до 12 років. Якщо дадуть... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аделаджа може отримати до 12 років. Якщо дадуть...

Кримінал
1651
Досудове слідство справи "Кінгз Кепітал" завершено: міліція запрошує ошуканих другом сімейки Черновецьких вкладників почитати матеріали. Через те, що потерпілих кілька тисяч, а сама справа налічує 100 томів, ця процедура може затягнутися на місяці...
Днями виповнюється два роки скандалу з компанією "Кінгз Кепітал", яка лопнула в кінці жовтня 2008 року. Нагадаємо, в Києві та регіонах існувала розгалужена система філій "КК", які відкривалися виключно при церкві пастора Сандея Аделаджі "Посольство Боже". На відеозаписах, що потрапили в розпорядження слідства, видно, як сам духовний лідер Аделаджа настійно рекомендує пастві закладати свої квартири і нести гроші в "Кінгз Кепітал".
Здавалося б, докази провини пастора в наявності, але змінювалися уряди і слідчі, а він продовжував свої помпезні богослужіння з обов'язковим збором десятини і відкрито висміював обвинувачів. Тільки під другу річницю афери МВС закінчило розслідування.
"Ці 10 мішків справи Аделаджі прочитати нереально!" - Учора потерпілим почали надходити листи з головного слідчого управління МВС, підписані слідчим Назаренком. Там було сказано: досудове слідство закінчено, запрошуємо ознайомитися з матеріалами справи, - розповів "Газеті..." Іван Боднарук, адвокат постраждалих.
- Згідно з листом, Аделаджа звинувачується за трьома статтями КК - "Шахрайство в особливо великих розмірах", "Створення злочинної організації" і "Підробка документів". Ймовірно, суд тут застосує принцип поглинання тяжчою статтею - "Шахрайство", тому покарання може бути не більше 12 років з конфіскацією. Крім того, звинуваченими у справі "Кінгз Кепітал" проходять засновник компанії Олександр Бандурченко, його компаньйон Сафонов і фінансисти Сандея - Голованов, Колесников і Єресько.
Несподіваний поворот справи: найсерйозніші звинувачення висунуті не Аделаджі, як лідеру злочинної організації, а топ-менеджеру "КК" Олександру Бандурченку. Йому закидають, окрім статей, пред'явлених пастору, ще й тяжку ч. 3 ст. 358 КК - "Легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом у складі групи". Покарання - до 15 років з конфіскацією майна. Слідчі чомусь не зробили Бандурченку поблажку, хоча він активно давав свідчення.
Адвокат Боднарук впевнений, що "Кінгз Кепітал" - це тільки вершина грандіозних афер, які, з його слів, прокручувалися в "Посольстві Божому". Є й інші, але Аделаджа чомусь звинувачується тільки по "КК" та ПП "Грант". В інших справах - таких "Леоні банк", який лопнув, та афери Жанни Кисіль - пастор проходить свідком, хоча, на думку адвоката потерпілих, міг би також бути обвинуваченим.
Потерпілі: у багатьох банк вже відсудив квартиру Майже рік в Госпсуді Києва триває процедура банкрутства "Кінгз Кепітал". Люди пішли до суду з цивільними позовами в надії, що поки закінчиться слідство у кримінальній справі, через суд продадуть майно "КК" і повернуть гроші. Але тяжба затягнулася. У масі постраждалих є кілька ініціативних груп, які ворогують між собою. Є й такі, хто продовжує ходити на служби до Аделаджі.
- Я сам - противник сект на зразок церкви Аделаджі, але моя дружина Віра не слухає мене. Підбила вкласти у "Кінгз Кепітал" $ 7 тис. і в "Леоні банк" $ 100 тис., - розповідає киянин Юрій Свиридов. - У результаті залишилися ми біля розбитого корита, а дружина все одно продовжує ходити в "Посольство Боже". Я їй в інтернеті вже знаходив сотні статей, доводжу: мовляв, твій Аделаджа - шахрай, всі ваші гроші перевів у нігерійський банк. А вона нічого слухати не хоче і говорить: "Нехай його Бог судить".
За словами іншої потерпілої (Лариси Добровольської) вона вклала в "Кінгз Кепітал" близько $ 3 тис., а в ПП "Грант" - $ 120 тис. Гроші були взяті в кредит під заставу трикімнатної квартири. Нині за рішенням суду банк вже повинен забрати житло. Поки рятує тільки те, що в самого банку виникли проблеми і він на стадії ліквідації.
- Я вчора хотіла почитати справу, але як глянула на десять мішків з паперами в кабінеті слідчого (всього 100 томів), зрозуміла, що обробити це просто нереально, - розповіла "Газеті..." потерпіла Добровольська. - Вирішила навіть не починати читати. Будемо чекати суду.
Незважаючи на отримані потерпілими листи, заступник міністра МВС Василь Фаринник вчора сказав "Газеті...", що про фінал слідства у справі" Кінгз Кепітал "можна буде дізнатися не раніше 5 грудня, коли потерпілі та обвинувачені ознайомляться зі справою, будуть вирішені всі їхні клопотання, а прокуратура затвердить обвинувальний висновок.
Донецький пастор "Посольства Божого" Сергій Тютюнник - персона не менш одіозна, ніж Аделаджа. Колишні парафіяни вважають його шахраєм. Тютюнник залучав гроші віруючих в різні бізнес-проекти церкви, які закінчилися пшиком. Люди скаржилися на нього в міліцію, але отримували відмови. Колишня дружина донецького пастора Людмила каже, що екс-чоловік підбив її продати квартиру в Києві, а гроші привласнив. Після цього її мати нібито наклала на себе руки. Сам же Тютюнник у всіх своїх бідах звинувачує Аделаджу.
- У Донецьку я заснував дочірню церкву в 2003 році, - розповів "Газеті..." Сергій Тютюнник. - Пізніше Сандей оголосив усім пасторам, що отримав одкровення від Бога про успіху, і з тих пір в церкві розпочалися навчання: "Як стати багатим". Аделаджа мною маніпулював, і коли розкрилася афера, я попросив у всіх віруючих прощення і обіцяв усе повернути.
Тютюнник збирав гроші віруючих не тільки в Донецьку, але і в Запоріжжі та Криму. Возив до столиці і передавав представникам "Клубу тисячі мільйонерів", президент якого - Аделаджа. Зараз Тютюнник готовий давати свідчення в суді і переконує, що вже почав відпрацьовувати борги своїм віруючим. Він працює в одному з донецьких фаст-фудів керуючим. Схоже, відпрацьовувати пастору доведеться довго - боргів тільки по Донецьку близько $ 500 тис.
Тим часом: Обвинувачений Аделаджа все ще веде мовлення на ТРК "Київ"
Незважаючи на звинувачення, висунуті слідством пастору Сандею Аделаджі в зв'язку з обманом вкладників його компанією "Кінгз Кепітал", на муніципальному каналі ТРК "Київ" все ще виходить передача "Церква "Посольство Боже". Кияни можуть насолодитися проповідями Аделаджі та його соратників двічі на день: о 6.30 ранку і вночі о 00.30.
"Газета по-київськи" поцікавилася у Дмитра Джангірова, в.о. гендиректора ТРК "Київ", на якій підставі виходить передача і чи зникне вона з ефіру після початку суду над пастором і його соратниками.
- Програма "Церква "Посольство Боже" виходить в ефір на комерційній основі, а вартість і дату закінчення контракту я не можу розголошувати, - так відповів Джангіров.
У мерії чимало противників передач з підсудним пастором: чи має він моральне право звертатися до віруючих з проповідями? Оксана Збітнєва, начальник управління інформаційного забезпечення КМДА, говорить, що вона не раз надсилала запити з вимогою зняти з ефіру передачу.
- Але на всі наші листи приходила відповідь від в.о. гендиректора: мовляв, всі приписи мерії - втручання в редакційну політику. Наша позиція однозначна: передачі з таким змістом не місце на муніципальному каналі, - сказала Збітнєва.
Андрій Ткач, Яна Казміренко
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас