Бюджету не вистачає деталей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджету не вистачає деталей

Казна та Політика
232
Укладачі рейтингу вважають, що офіційно розкрита інформація про бюджет має бути детальнішою і містити постатейний аналіз його виконання. А Рахунковій палаті потрібно розширити повноваження із контролю за виконанням держплану.
Дослідження, яке провів Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД), показало, що за підсумками 2009 р. Україна зайняла 19 місце за індексом відвертості бюджету. Раніше Україна знаходилася на 26 позицій серед більш ніж 90 країн. Розрахунок індексу проводиться раз в 2 роки, і звідні дані по країнах аналізуються американською організацією International Budget Partnership.
Цей індекс оцінює кількісні і якісні характеристики інформації, які уряди різних держав публікують в ключових бюджетних документах. Перші позиції в нинішньому рейтингу дісталися ПАР, Новій Зеландії, Великобританії, Франції, Норвегії, Швеції і США. Але, прогнозовано поступаючись даним країнам, Україні удалося зайняти місце вище за Грузію, Росію, Румунію і навіть Італію.
Старший економіст МЦПД Ільдар Газізуллін відзначає прогрес України в бюджетному питанні, але вважає, що рівень і якість розкриття інформації відносно держбюджету в нашій країні все ще далекі від ідеалу.
"Думаю, що уряд повинен публікувати звіт за півріччя, розширити повноваження Рахункової палати і проводити громадські бюджетні слухання", - говорить експерт. Окрім цього, він вважає за необхідне публікувати аналіз результатів і наслідків державної бюджетної політики і розробляти проект бюджету для громадян (адаптовану і доступну для розуміння форму документа). "Також бажано мати більше інформації про позабюджетні фонди, податкові пільги, фінансові та інші активи уряду", - додає він.
У МЦПД також звертають увагу на те, що Рахункова палата обмежується мовними функціями, проте реальних наслідків її висновків про нецільове використання бюджетних коштів не мають. Як зазначають в центрі, в 2009 р. тодішній уряд присвятив більше уваги розкриттю інформації про можливі ризики в бюджетній сфері, і це стало одним з головних чинників підвищення індексу відвертості.
В той же час в поточному році цей позитивний тренд подальшого розвитку доки не отримує. "Істотних передумов для поліпшення індексу доки не видно. Повноваження Верховної Ради зменшені, Рахункова палата їх також не розширила, а громадських слухань як не було, так і немає", - говорить Ільдар Газізуллін.
Інші експерти багато в чому згодні з висновками дослідницького центру. "Якщо говорити в цілому, то інформації і публічності відносно держбюджету, звичайно, мало. Як мінімум, потрібно деталізувати розкриття статей, як по прибутковій, так і витратній частині", - зазначає Андрій Шевчишин, керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії "ТАСК". Правда відносно громадських слухань він скептичніший, і вважає, що вони швидше викличуть інтерес в ЗМІ, а не у більшості громадян.
Аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Саливон розділяє думку про необхідність повнішої і частішої публікації інформації. "Необхідно підсилити контроль за своєчасністю випуску проміжних звітів, а також почати публікувати щомісячні звіти про статистику доходів і витрат бюджету", - вважає експерт. На його думку, також позитивно вплине на рівень відвертості бюджету регулярна публікація звітів в доступних друкарських виданнях.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко підтримує ідею посилення ролі Рахункової палати. "В інших країнах, коли аналогічний нашій Рахунковій палаті орган заявляє про порушення під час виконання бюджету, то керівники відомств, що провинилися, знімаються з посад і притягуються до відповідальності", - говорить він. Він також вважає, що бюджет для громадян і громадські слухання - перспектива на майбутнє, а в даний момент громадяни дуже пасивні для участі в бюджетному процесі.
Необхідність підвищити публічність Мінфіну і бюджетного процесу зайвий раз підтвердили представники міністерства, які вчора відмовилися від коментарів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас