МВФ дав поради Східній Європі із виходу з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ дав поради Східній Європі із виходу з кризи

316
Східноєвропейські уряди повинні зменшити бюджетні дефіцити, відновити банківські системи і стимулювати економічне зростання після фінансової кризи, яка підштовхнула деякі з держав регіону ближче до дефолту, вважають в Міжнародному валютному фонді (МВФ).
МВФ прогнозує зростання ВВП Східної Європи на 3,8% в 2010 році і на 3,9% в 2011 році. У 2009 році економіка регіону втратила 6% через припинення надходження капіталу.
"Тепер, коли регіон, нарешті, відновлюється, прийшов час почати бюджетну консолідацію і в наступні декілька років повернути дефіцит бюджету на стійкіший рівень", - заявив керівник відділу МВФ із країн Європи з економікою, що розвивається, Бас Баккер з інтерв'ю агентству Bloomberg.
Під час кризи Угорщина, Латвія, Україна, Румунія і Сербія отримали кредити МВФ, які допомогли запобігти їх дефолтам в умовах проблем з рефінансуванням держборгу, який в цих країн найчастіше номінується в іноземних валютах. Всього країни Східної Європи отримали від МВФ більше 100 мільярдів доларів допомоги, включаючи кредити Євросоюзу та Світового банку.
Фінансова криза виявила базові бюджетні проблеми Східної Європи, наголошується у підготовленій МВФ доповіді. Під час буму зростання податкових надходжень забезпечувало нормальний бюджетний баланс, хоча витрати також швидко зростали.
Середнє значення дефіциту бюджету в країнах Європи, що розвиваються, склало 6% в 2009 році порівняно з нульовим рівнем в 2008 році, свідчать дані МВФ. Держборг в середньому збільшився торік до 30% ВВП з 24% роком раніше.
В цьому році, як очікується, бюджетні дефіцити країн Східної Європи в середньому зменшаться до 5,2%, в 2011 році - до 4,1%. При цьому держборг зросте до 30,8% і 32,1% відповідно, прогнозує МВФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас