США потребують додаткового стимулювання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США потребують додаткового стимулювання економіки

Казна та Політика
357
США потрібні додаткові заходи податково-бюджетного стимулювання економіки, при цьому заходи Федерального резерву із пом'якшення грошово-кредитної політики мало чим допоможуть відновленню, вважає відомий економіст, лауреат Нобелівської премії Джозеф Стігліц.
На думку Стігліца, Федеральна резервна система (ФРС) надмірно концентрує увагу на відсоткових ставках. Замість цього федеральному уряду слід надати додаткову ліквідність штатам, аби врятувати робочі місця.
"Якщо дати гроші штатам, то вони зможуть зберегти робочі місця, і зайняті на них зможуть витрачати гроші, що підвищить довіру до економіки і призведе до зростання інвестицій компаній", - заявив Стігліц в інтерв'ю агентству Bloomberg.
Економіст чекає від ФРС нових кроків у напрямі кількісного пом'якшення грошово-кредитної політики і зниження довгострокових відсоткових ставок із кредитів на 0,2-0,3 відсоткових пунктів.
Троє з глав банків ФРС, включаючи Чарльза Еванса (Чикаго) і Деніса Локхарта (Атланта), на цьому тижні знов сигналізували про вірогідний початок другого етапу пом'якшення монетарної політики.
"Вони повертаються до надмірної уваги до відсоткових ставок, неначе зміна відсоткової ставки вирішить всі проблеми", - зазначив Стігліц.
За його словами, ФРС відчуває себе винною, оскільки низькі відсоткові ставки і розслаблене регулювання призвели до кризи низькоякісної іпотеки, а потім і до загальносвітової рецесії, і тепер відчуває необхідність щось зробити.
Дж.Стігліц є професором економіки Колумбійського університету, раніше він працював головним економістом Світового банку і очолював раду економічних консультантів Білого дому при президентові Біллі Клінтоні. Лауреат Нобелівської премії з економіки 2001 року "за аналіз ринків із несиметричною інформацією".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас