Вірмени з українцем обдурили США на 100 млн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вірмени з українцем обдурили США на 100 млн дол

Кримінал
701
Вірмени з українцем обдурили США на $100 мільйонів У США продовжуються арешти за фактом розкриття найбільшої в історії афери з державною медстраховкою Medicare, завдяки якій злочинці за декілька років отримали від уряду $100 млн, частина з яких переведена за кордон.
"Кістяк" злочинного угрупування і його мозковий центр складався з вихідців із Вірменії і Росії, але, за документами ФБР, фігурує там і вихідець з України, 22-річний Ігор Остронін (всі фігуранти справи мають громадянство США). Правда, в ЗМІ з'явилися відомості, що Ігор Остронін насправді зараз мирно проживає у Харкові і знати не знає про справи проти нього. Але, не виключено, що це просто однофамильці. Всього кримінальні справи порушено проти 73 осіб, 44 з яких заарештовано і четверо знаходяться у розшуку.
Злочинна схема, котра продемонструвала недосконалість механізму погашення медстраховки з американського бюджету, була розроблена в 2000 році. Аферисти зареєстрували електронну адресу клініки в штаті Нью-Йорк, яка, по суті, існувала лише на папері. Вона не проводила жодної роботи із клієнтами (не лікувала і не оперувала), але від її імені регулярно подавалися документи на отримання компенсації витрат на лікування людей, що мають держстраховку. Уряд довго не помічав нічого протизаконного, оскільки дані клієнтів і лікарів були реальні - аферисти змогли отримати доступ до баз даних існуючих медичних установ, незрідко підкуповуючи молодший персонал, який і давав потрібну інформацію. До того ж, до фіктивних клінік не доходили всі можливі перевірки, оскільки за документами вони закривалися через 3-4 місяці після реєстрації.
Оскільки відпрацьована схема за рік не дала жодних збоїв, аферисти почали працювати за нею в інших штатах, "відкриваючи" одну за одною неіснуючі клініки. На той час, коли влада щось запідозрила, на угрупування вже працювало 118 липових установ у 25 штатах, і вони чекали отримання $163 млн від фонду державного медичного обслуговування осіб похилого віку та інвалідів.
Роками нікого з американських чиновників не бентежили формулювання, які були вказані у рахунках на отримання державних грошей. Наприклад, від імені окуліста був поданий рахунок за дослідження сечового міхура, від лора - за УЗІ вагітної, а від акушера - за проведення тесту на алергію. Пройшов навіть рахунок судмедексперта за виїзд додому. Без підозр проходили і рахунки, де пацієнтам призначалися неправильні або просто непотрібні дорогі процедури. Не гидували аферисти і організацією ДТП, учасникам яких потім "призначали" дороге лікування.
"Це красива схема, - заявив помічник директора ФСБ Джаніс Федарсик. - Не потрібно домовлятися із пацієнтами, не потрібно підкуповувати лікарів. Просто вкрали їх дані - і все". Тепер уряд США має намір вивчити досвід вірменських шахраїв, аби усунути пропуски в роботі Medicare, на основі якої американський президент Барак Обама має намір реалізувати свою амбітну реформу охорони здоров'я (після неї кожен американець зможе розраховувати на держстраховку медпослуг). Реформи Обами обійдуться США у $938 млрд.
Мозковим центром аферистів був вірмен Армен Казарян на прізвисько "Пзо", який в документах ФБР фігурує як "злодій в законі". Він 14 років тому отримав у США статус біженця, і до цих пір до нього не були жодних претензій. ФБР стверджує, що він має великі зв'язки у Вірменії. А вірменська опозиція запевняє, що Казарян під час президентських виборів в 2008 році координував дії криміналу проти кандидата і екс-президента Вірменії Левона Тер-Петросяна.
Однак офіційний Єреван все спростовує. Тепер Казарян став першим вихідцем з колишнього СРСР, якому будуть висунуті звинувачення згідно із законом RICO, що визначає покарання для осіб, причетних "до систематичної організованої злочинної діяльності". За сукупністю звинувачень, у тому числі і за рекет (підозрюють, що люди Пзо займалися ще і вибиванням боргів), йому загрожує довічний строк. Решті, у тому числі й українцеві, загрожує до 20 років в'язниці
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас