"Ъ": У Києві вводиться реєстрація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": У Києві вводиться реєстрація

Казна та Політика
680
У Києві розроблено новий проект розміщення малих архітектурних форм (МАФ). В разі його затвердження видавати ордери на їх встановлення у столиці буде Головне управління архітектури Київської міськдержадміністрації. Проект передбачає переоформлення всіх МАФів до 1 березня 2011 року і створення реєстру тимчасових споруд, а після цього - зменшення їх чисельності. Підприємці наполягають на тому, аби влада спочатку демонтувала незаконно встановлені МАФи.
Постійна комісія Київради з питань земельних відносин, містобудування і архітектури схвалила проект рішення про введення нової процедури розміщення МАФів у столиці. Він буде розглянутий на найближчому пленарному засіданні 28 жовтня. Згідно із проектом, єдиним органом, уповноваженим видавати ордери на встановлення МАФів, повинне стати Головне управління містобудування, архітектури і дизайну міського середовища Київської міськдержадміністрації (КМДА).
Всім власникам вже встановлених тимчасових споруд доведеться переоформити документи на свої МАФи до 1 березня 2011 року.
В липні 2008 року в КМДА заявили, що більше половини розміщених на території міста тимчасових споруд не мають належних документів і підлягають демонтажу. 27 листопада 2008 року Київрада передала повноваження із розміщення кіосків КП "Київське інвестиційне агентство". 29 вересня КМДА розпочала демонтаж 1441 споруди, встановленої без дозвільної документації.
За новим проектом порядку розміщення МАФів, "оператор із розміщення тимчасових споруд" повинен сформувати єдиний реєстр малих архітектурних форм Києва. Цей орган перевірятиме документацію МАФів, а також їх відповідність державним будівельним нормам.
Вибір оператора пропонується залишити за КМДА, проте в Головному управлінні архітектури вважають, що цю функцію слід передати саме "Київському інвестиційному агентству". "Нашими силами просто нереально перевірити ще раз декілька тисяч пакетів документів в короткий термін", - запевнив в.о. заступника начальника управління Андрій Вавриш.
Ще одним істотним нововведенням стане обмеження чисельності МАФів "з метою розвитку даної сфери відповідно до статусу столиці". За словами Вавриша, розрахунок їх чисельності ще не проводився. "Скорочення кількості МАФів проводитиметься виходячи з двох критеріїв - дотримання будівельних нормативів і економічної ефективності", - сказав він.
Деякі депутати Київради вважають, що запропонована процедура розміщення МАФів у столиці як і раніше недопрацьована. "Проект передбачає надання земельних ділянок для розміщення кіосків в обмежене користування, або сервітут, проте Земельним кодексом зведення споруд на таких ділянках не передбачено", - зазначив заступник голови постійної комісії Київради з питань власності Денис Москаль (позафракційний).
Асоціація власників МАФів веде переговори із Головним управлінням архітектури про внесення до проекту необхідних змін. Зокрема, підприємці наполягають на тому, аби незаконно встановлені споруди були спочатку демонтовані, а вже потім їх власники зверталися за ордером на розміщення. "У Києві надто багато МАФів, і для нормальної роботи їх кількість необхідно зменшити. Запропонований проект дає дуже великі можливості тим, хто працює без документів, оскільки вони зможуть оформляти ордери нарівні з останніми", - пояснила глава асоціації Тетяна Петренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас