Європарламент розпочав резолюційну боротьбу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент розпочав резолюційну боротьбу

Казна та Політика
340
Сьогодні у Страсбурзі Європарламент планує ухвалити планову резолюцію про ситуацію в Україні. Напередодні голосування з цього питання перед парламентарями виступив єврокомісар із питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле. Доповідь представника Єврокомісії містила як компліменти, так і претензії на адресу української влади. "Уряд ініціював багато важливих реформ в останні місяці", - почав свою доповідь пан Фюле, нагадавши про прийняття Києвом законів про ринок газу і держзакупівлі, а також про те, що Україна відновила співпрацю з МВФ.
Задоволення економічною політикою нового уряду не перешкодило єврокомісарові відзначити погіршення у сфері демократії. Він повідомив депутатам про "скарги, що фіксувалися Єврокомісією, з приводу свободи медіа, свободи зборів і свободи об'єднання (діяльності політичних і громадських організацій)". "Пошана до цих базових цінностей дуже важлива", - підкреслив Штефан Фюле.
Як правило, Європарламент практично одноголосно підтримує резолюції про утиск демократичних прав і свобод в третіх країнах. Дискусія депутатів після виступу пана Фюле почалася саме в такому ключі. Німець Міхаель Гахлер, представник Європейської народної партії (ЄНП), що тісно співпрацює з партією "Батькивщина", лідером якої є Юлія Тимошенко, заявив про необхідність прийняття як можна критичнішої резолюції. "Нам потрібно говорити про залякування з боку СБУ, про проблеми зі свободою слова. Україна рухається китайським шляхом, рухається на схід", - переконував колег Гахлер. Проте жорстка критика проблем з демократичними стандартами не отримала підтримки всіх найбільших груп ЄП. Адріан Северин з Румунії, що є віце-головою другої за чисельністю в ЄП фракції соціал-демократів, виразив діаметрально протилежну позицію. Він нагадав про реформи, що проводяться українською владою, і заявив, що докори з боку ЄП не принесуть користі цьому процесу. "В Україні до влади прийшов новий уряд. Потрібно дати йому попрацювати, - переконував пан Северин.- Я прошу відкласти прийняття резолюції для проведення детальніших консультацій". Пізніше про підтримку дій президента Віктора Януковича і прем'єр-міністра Миколи Азарова заявили інші представники лівої фракції ЄП.
Як відомо, тиждень тому в Брюсселі лідер групи європейських соціал-демократів Мартін Шульц підписав меморандум про співпрацю із главою Партії регіонів Миколою Азаровим. Засідання ЄП показало, що соціал-демократи стали адвокатом нової української влади в Європарламенті. "Тепер вони будуть противагою ЄНП, яка беззастережно підтримує Тимошенко", - відзначив співрозмовник в ЄП.
Сьогодні в Страсбурзі відбудеться підсумкове голосування української резолюції. За підсумками дебатів було видно, що депутатам, промовцям на підтримку офіційного Києва, не удалося переконати у своїй правоті велику частину фракцій парламенту - вони висловилися на підтримку "компромісного тексту" резолюції, написаного на основі пропозицій ЄНП.
В проекті підсумкового документа містяться досить жорсткі формулювання, що описують ситуацію в країні. ЄП має намір констатувати, що "після президентських виборів з'являється все більше ознак руйнування демократії і плюралізму". "В останні місяці демократичні свободи в країні виявилися під загрозою", - констатують автори документа.
Депутати ЄП наводять короткий перелік порушень і проблем, існування яких вони вважають доведеним фактом. У цьому списку - політично мотивована активність СБУ, зловживання адміністративними і судовими ресурсами для досягнення політичних цілей, тиск на журналістів з боку редакторів і власників. Євродепутати готові також нагадати Україні про утиски і арешти активістів під час будівництва дороги в харківському парку ім. Горького. Окремий блок резолюції присвячений майбутнім виборам. У нім говориться, що передвиборне законодавство є кроком назад в порівнянні із законодавчою базою попередніх виборів.
Соціал-демократи зареєстрували свій проект документа, в якому критика української влади зведена до мінімуму і який містить тези про постійні проблеми України в період після "помаранчевої революції". Проте шансів на те, що ЄП схвалить саме цю версію, мало.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас