Гривня поки тримається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня поки тримається

Валюта
2834
Зростання вартості долара на міжбанку обумовлене, в першу чергу, збільшенням попиту на американську валюту з боку готівкового ринку, зазначають експерти. "Саме оператори готівкового ринку виступають основними покупцями на міжбанку , причому для них інтервенції Нацбанку не є курсовим орієнтиром", - зазначає начальник відділу операцій на валютному і грошовому ринках "ОТП Банку Максим Давлад. За його словами, банки-оператори готівкового ринку забирають на себе практично весь обсяг пропозиції за досить високою ціною. До речі, інтерес до валюти "викликаний як сезонними чеканнями, так і зростанням гривневої грошової маси", підкреслює Давлад.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що збільшення попиту і обсягів на готівковому ринку пов'язане також з виведенням грошей за кордон. "Виведення грошей в тінь прискорилося у зв'язку зі швидким завершенням року та очікуванням прийняття Податкового кодексу", - зазначив експерт.
За даними Нацбанка , у вересні банки продали на готівковому ринку валюти на $1,6 млрд. більше, ніж купили. У серпні ця різниця складала лише $400 млн. Як пояснило джерело у банківських колах, на початку компанія переводить безготівкові гроші в нал через "фірми-метелики". "І вже готівкова валюта переправляється в офшори як приватний платіж. Раніше більше переганяли в офшори через псевдоімпортні контракти. Але тепер ДПАУ прикрила цю лазівку, тому і ганяють через готівкову валюту", - говорить експерт.
За даними начальника управління контролю за валютною позицією банку "Хрещатик" (Київ) Едуарда Назаренка, хоча попит на міжбанківському ринку перевищує пропозицію, Нацбанк виходить лише в окремих випадках для вирівнювання значних коливань. "Нацбанк в жовтні виходить рідше, ніж в попередні місяці", - зазначив банкір. При цьому курси інтервенцій або продажу доларів США мають тенденцію до зростання.
Втім, цих інтервенцій Нацбанку доки досить, і просідання вартості гривні навряд чи передбачається в осяжному майбутньому, вважають експерти. "НБУ не допустить коливань більш ніж на 1-2%", - вважає Максим Давлад. За його прогнозами, об'єктивні причини для падіння курсу гривні до 8,30 грн. за долар відсутні. "Сумніваюся, що спекулянтам дозволять дотягнути до такого рівня в найближчих кілька місяців", - сказав він.
Охріменко упевнений: якби НБУ не здійснював цілеспрямованих інтервенцій, курс гривні досяг би 10 грн. за долар. На його думку, саме завдяки діям НБУ курс залишається відносно стабільним. Але Нацбанку доводиться вирішувати суперечливу задачу. "Для НБУ і Мінфіну було б дуже добре, аби курс гривні був на рівні 7-7,5 грн. за долар, це дозволило б здешевити валютні борги України на світовому ринку. Експортери, навпаки, зацікавлені в курсі 10 грн../$1 і вище", - вважає Охріменко.
У зв'язку з дефіцитом торговельного рахунку платіжного балансу в середньостроковій перспективі курс національної валюти може знизитися, проте не значно. На думку Охріменка, єдиний сценарій, при якому найближчими місяцями можливе різке падіння курсу гривні, передбачає, що НБУ за вказівкою зверху перестане виходити з інтервенціями на міжбанківський валютний ринок. А це перед місцевими виборами явно нелогічно.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас