"Ъ": Віктор Янукович дав волю словам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Віктор Янукович дав волю словам

Казна та Політика
5354
Президент Віктор Янукович вчора провів засідання НАК, присвячене розгляду пакету законопроектів, спрямованих, за словами глави держави, на удосконалення і введення в дію "якісно нового механізму запобігання і протидії корупції".
Вчора членами НАК були схвалені три законопроекти: "Про внесення змін до деяких законів відносно удосконалення основ запобігання і протидії корупції", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з ухваленням закону 'Про основи запобігання і протидії корупції", а також законопроект, що передбачає внесення змін до Кримінального і Карно-Процесуального кодексів (відносно удосконалення процедур здійснення конфіскації).
Нагадаємо, НАК - консультативний орган при президентові, створений 26 лютого. Передбачалося, що головним його завданням буде підготовка нового антикорупційного законодавства. За час свого існування НАК провів два засідання: перше - 22 квітня, друге - вчора.
Віктор Янукович повідомив, що запропоновані до розгляду законопроекти, схвалені 22 квітня членами НАК, були направлені на експертизу до Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO). "Ми вже отримали експертні висновки GRECO. В цілому вони містять позитивну оцінку, тобто наші ініціативи підтримані", - сказав президент.
Як відомо, набуття чинності антикорупційного законодавства є зобов'язанням України, узятим на себе при вступі до GRECO. 11 червня 2009 року Верховна Рада прийняла пакет законів із боротьби з корупцією, внесений попереднім президентом Віктором Ющенком. Народні депутати під різними приводами двічі переносили їх набуття чинності: з 1 січня 2010 року на 1 квітня, потім - на 1 січня 2011 року.
Детальніше про висновки GRECO розповів секретар НАК, міністр юстиції Олександр Лавринович: "Доопрацювання раніше прийнятих Верховною Радою законопроектів і їх розгляд на першому засіданні комітету, а також ретельна експертиза фахівців GRECO підтвердили правильність рішення про відстрочення введення в дію пакету антикорупційних законів". Головними причинами відстрочення, за словами пана Лавриновича, стали обмеження конституційних прав громадян і створення нових норм, що заохочують розвиток корупції. "Висновки, які ми отримали після доопрацювання і експертизи цих законопроектів в GRECO, свідчать, що ми зробили правильно", - підкреслив він.
Олександр Лавринович повідомив, що з 79 рекомендацій GRECO комітет врахував 62. Серед неврахованих, за його словами, - "неконкретизовані, тобто що мають загальний характер, або такі, які з об'єктивних причин мають місце при здійсненні міжнародних правових експертиз подібного роду". Планується, що законопроекти, схвалені членами НАК, найближчим часом будуть передані до Верховної Ради.
Друге питання, що стояло на порядку денному вчорашнього засідання НАК, - розгляд Національної стратегії із запобігання і протидії корупції на 2010-2014 роки. За словами Віктора Януковича, цей документ повинен "фактично підтвердити політичну волю керівництва держави". "Я сподіваюся, нам удасться нарешті проводити ефективну державну політику в боротьбі з корупцією, яка сьогодні є загрозою національній безпеці держави", - підкреслив він.
Обговорення стратегії, як і виступ Олександра Лавриновича з цього питання, проходило в закритому режимі. Текст стратегії, розданий членам НАК, поки не оприлюднений, і про його зміст можна судити лише за словами Віктора Януковича. Він, зокрема, розповів, що в документі містяться "напряму і завдання із вдосконалення системи публічної служби і адміністративних процедур". "Це те, чого нам не вистачає для побудови цивільного суспільства. Це ті демократичні цінності, про які сьогодні говорять, а нам потрібно ввести їх в дію як конкретні механізми", - зазначив президент.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас