"Ъ": "Нафтогаз" не отримав залік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" не отримав залік

Казна та Політика
350
З липня НАК "Нафтогаз України" не оплачувала розмитнення природного газу, внаслідок чого, за повідомленням Держмитниці, борг компанії досяг 2,4 млрд грн. У Мінпаленерго говорять, що затримували платежі, оскільки НАК вже заплатила за розмитнення 11 млрд кубометрів газу, які за рішенням суду тепер змушена повернути RosUkrEnergo . Проте експерти констатують, що "Нафтогаз", як і раніше, знаходиться у важкому фінансовому становищі, і пов'язують невчасну оплату з падінням його виробничих показників.
НАК"Нафтогаз України" має борг перед Держмитслужбою за розмитнення природного газу у розмірі 2,4 млрд грн., повідомив вчора журналістам у відповідь на питання глава відомства Ігор Калетник. За його словами, борг почав накопичуватися в липні, а до цього боргів в НАК не було. "Ми оформили відповідний протокол про порушення митних правил. У жовтні Кабмін доручив 'Нафтогазу' до кінця місяця повернути ці кошти", - заявив Калетник. Крім того, Держмитслужба у вересні подала позов до Господарського суду Києва, і він зобов'язав "Нафтогаз" повернути борг, додали в прес-службі Кабміну. У НАК коментувати заяви Калетника не стали.
"Нафтогаз" розраховував на те, що митниця здійснить взаємозалік суми сплаченого мита за розмитнення 11 млрд кубометрів газу, що належать швейцарському трейдеру RosUkrEnergo, і боргу, що з'явився з липня, пояснило джерело в Мінпаленерго. "Фактично в червні стало зрозуміло, що 11 мільярдів кубометрів було розмитнено незаконно, оскільки вони не належали 'Нафтогазу'. Тим часом за їх розмитнення ми вже заплатили 3,8 млрд грн. Оскільки Держмитслужба все одно не повернула б нам ці гроші або повернула б з великим зволіканням, ми розраховували на здійснення відповідного взаємозаліку по всій сумі. Проте Кабмін вирішив інакше, і тепер НАК доведеться знайти кошти, щоб повернути борг", - пояснив співрозмовник
Конфлікт довкола спірних об'ємів газу виник на початку 2009 року. За розпорядженням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко "Нафтогаз" забрав із підземних сховищ країни 11 млрд кубометрів газу, о належали RosUkrEnergo. Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу у розмірі $1,7 млрд, які "Нафтогазу" переуступали "Газпром". Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" і RosUkrEnergo.
Одночасно "Газпром" припинив продаж газу трейдеру, що зробило неможливою реалізацію контрактів в Європі. RosUkrEnergo звернулась до Стокгольмського арбітражного суду з вимогою стягнути з НАК 11 млрд кубометрів і пеню. У червні суд підтримав трейдера. Рішення Стокгольмського арбітражу вже підтвердили суд першої інстанції і апеляційна комісія.
Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима упевнений, що "Нафтогаз" вирішив виробити взаємозалік із Держмитслужбою через складний фінансовий стан. "У компанії зростають витрати при виробничих показниках, що постійно погіршуються, і високому рівні неплатежів", - говорить він. За даними Мінпаленерго, видобуток нафти і газоконденсату підприємствами НАК знизився за підсумками дев'яти місяці на 11,5%, до 2,4 млн т, видобуток газу - на 5,7%, до 13,7 млрд кубометрів, транспортування нафти - на 20,7%. За дев'ять місяців "Нафтогаз" продав споживачам 31,2 млрд кубометрів газу вартістю 45 млрд грн. А заплачено за нього було лише 40,4 млрд грн. Таким чином борг за газ перед НАК досяг 4,6 млрд грн.
На думку члена комітету Верховної Ради з ПЕК Сергія Пашинського, аби розрахуватися з Держмитслужбою, "Нафтогаз" буде змушений залучити нові кредити. Відповідно, кредиторська заборгованість компанії виросте ще більше, особливо із врахуванням двох оголошених тендерів на відкриття в 2010-2011 роках поновлюваних кредитних ліній -- в Укргазбанку на 500 млн грн. і в Промінвестбанку на $70 млн, говорить Пашинський.
Нагадаємо, представляючи в березні нового главу НАК Євгена Бакуліна, міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявило, що головним його завданням на посаді є фінансова стабілізація компанії, поліпшення виробничих показників і зниження кредиторської заборгованості. "Слід зазначити, що істотного поліпшення фінансових показників 'Нафтогазу', не дивлячись на зростання цін на природний газ, не сталося", - сказав Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас