У Єврокомісії відзначають позитивний розвиток в Україні, але занепокоєні станом демократичних цінностей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Єврокомісії відзначають позитивний розвиток в Україні, але занепокоєні станом демократичних цінностей

114
Єврокомісія відзначає позитивний розвиток України, але висловлює стурбованість повідомленнями про погіршення основних фундаментальних свобод і демократичних принципів в Україні. Про це заявив європейський комісар з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле.
"Ми стурбовані широко поширеними повідомленнями відносно погіршення фундаментальних свобод і демократичних принципів в Україні. Зокрема, наша стурбованість пов'язана зі свободою засобів масової інформації, свободою зборів і асоціації. Пошана до цих фундаментальних цінностей життєво важлива. Вони - найкраща гарантія індивідуальної свободи, вони гарантують конкуренцію ідей, вони - життєво важливий компонент відкритого та інноваційного суспільства", - заявив він в середу в Страсбурзі, виступаючи на пленарному засіданні Європейського парламенту, на якому розглядається ситуація в Україні. Ш.Фюле виступав замість віце-президента Європейської комісії, Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.
Єврокомісар також торкнувся рішення Конституційного суду про відміну конституційних змін 2004 року. "Це рішення не лише збільшує необхідність для України провести ширшу конституційну реформу, але і стає ключовою темою парламентської резолюції. Процес потребує встановлення ефективної конституційної системи балансу і контролю відповідно до європейських стандартів", - сказав він.
Ш.Фюле ще раз підкреслив, що для ЄС та "наших держав-членів пошана прав людини, демократичні принципи і верховенство права - наші фундаментальні принципи, які зібрали нас разом. Це принципи, з яких не може бути компромісів", - зазначив він.
Разом з тим, у своєму виступі єврокомісар зазначив, що в поточні місяці уряд президента Віктора Януковича здійснює низку важливих економічних реформ, а також приймається законодавство, спрямоване на боротьбу з корупцією. Крім того, ухвалення закону про реформування газового сектора "проклало Україні дорогу до членства в Енергетичному співтоваристві".
Крім того, Ш.Фюле відзначив досягнуту угоду про виділення Міжнародним валютним фондом стенд-бая та "інші важливі кроки для забезпечення безпеки макро-фінансової стабільності, прозорості і повернення до зростання". "Ці реформи ведуться в правильному напрямі і повинні продовжуватися. Українське керівництво також змогло досягти рівня стабільності. Це важливий і необхідний розвиток, який гарантує ефективне управління країною", - підкреслив єврокомісар.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас