Британський уряд відмовляється фінансувати Бі-бі-сі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський уряд відмовляється фінансувати Бі-бі-сі

Казна та Політика
361
Міністерство закордонних справ Великобританії найближчими роками зніме із себе фінансування Всесвітньої служби Бі-бі-сі і передасть її на основний баланс Британської мовної корпорації. Про це заявив канцлер Казначейства Великобританії Джордж Осборн, представляючи в парламенті детальний план зменшення бюджетних витрат країни.
Всесвітня служба Бі-бі-сі, до структури якої входять мовні сервіси, включаючи Російську службу, до цього часу фінансувалася з бюджету Форин-офісу, тоді як основна Бі-бі-сі існує за рахунок "плати за телевізійну ліцензію" - щорічного збору, яким обкладаються всі британські домогосподарства, що мають телевізор.
Осборн розповів, що в результаті складних переговорів з Бі-бі-сі на цьому тижні була досягнута домовленість про передачу під крило телерадіокорпорації Всесвітньої служби Бі-бі-сі, служби ВВС Monitoring (займається моніторингом і перекладом повідомлень іноземних ЗМІ) і телеканалу S4C, котрий веде мовлення на валлійській мові.
Форин-офіс повністю відмовиться від фінансування Всесвітньої служби Бі-бі-сі в 2014/15 фінансовому році. В результаті економія бюджету країни складе 340 мільйонів фунтів стерлінгів на рік.
При цьому міністр закордонних справ збереже за собою вето в питанні закриття тієї або іншої мовної служби.
Одночасно прийняте рішення про замороження на існуючому рівні в 145,5 фунтів стерлінгів розміру телевізійного збору на найближчі шість років аби не перекладати на населення збільшені витрати із фінансування Бі-бі-сі.
"Ця домовленість допоможе практично кожній родині і є еквівалентом скорочення бюджету Бі-бі-сі на 16%, що приблизно відповідає скороченням в інших основних культурних інститутах", - вказав Осборн.
Всесвітня служба Бі-бі-сі здійснює ефірне та онлайн-мовлення на 32 світових мовах, включаючи російську, українську, азербайджанську, киргизький і узбецький.
В рамках загального скорочення бюджету Форин-офісу буде також урізано фінансування програм Британської ради - британській культурно-освітній організації, що працює більш ніж в 100 країнах світу. До 2014 року фінансування Ради зменшиться до 149 мільйонів фунтів на рік з нинішніх 180,9 мільйона.
"Всесвітня служба Бі-бі-сі і Британська рада є і залишаться фундаментально важливими елементами британської присутності у світі. Переведення фінансування Всесвітньої служби Бі-бі-сі в 2014/15 році за рахунок ліцензійного збору підсилить і закріпить важливу роль Всесвітньої служби, дозволивши Бі-бі-сі в цілому діяти ефективніше і одночасно забезпечити фінансування і незалежність Всесвітньої служби", - заявив глава Форин-офісу Уїльям Хейг.
Виконавчий директор Британської ради Мартін Девідсон, у свою чергу, нагадав, що організація залишиться незалежною і позавідомчою при збереженні підтримки з боку МЗС Великобританії.
"Звичайно, нам потрібно зробити складний вибір, коли ми визначатимемо плани нашої діяльності на найближчі чотири роки... Я упевнений, що наша робота в країнах з ринками, що швидко розвиваються, таких як Індія і Китай, і в країнах, де Великобританії не дуже довіряють, продовжиться для зміцнення процвітання і безпеки Сполученого Королівства і тих країн, де ми працюємо", - говориться у заяві Девідсона.
Нагадаємо, раніше уряд Великобританії попередив телерадіомовну корпорацію Бі-бі-сі про скорочення фінансування мовлення в декількох країнах.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас