США заробили 25,2 млрд дол. на виділенні держдопомоги фінансовим корпораціям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США заробили 25,2 млрд дол. на виділенні держдопомоги фінансовим корпораціям

Казна та Політика
196
Допомога американського уряду фінансовим корпораціям в рамках програми з порятунку проблемних активів (TARP) окупається швидше, ніж очікувалося. Як вважає агентство Bloomberg, держава, виділивши 309 млрд дол. банкам і страховим компаніям, заробила на цьому 25,2 млрд. Цих грошей вистачить на те, щоб утримувати протягом 20 років американську Комісію з цінних паперів (SEC), пише РБК daily.
Надання екстреної допомоги банкірам принесло американським платникам податків 8,2% чистого доходу і виявилося більш вигідною справою, ніж, наприклад, інвестування в казначейські облігації терміном обігу 30 років, вкладення в ПІФи, депозитарні сертифікати. За прибутковістю TARP поступається лише інвестиціям у цінні папери, які обертаються на біржі, і вкладенням у золото.
Самими зразковими одержувачами допомоги стали найбільші банки, які стали розплачуватися з державою, як тільки у них з'явилися прибутки. Наприклад, на допомозі банкам Goldman Sachs і Morgan Stanley, яким було виділено по 10 млрд дол., держава заробила 1,4 млрд і 1,3 млрд дол. відповідно. Citigroup повністю ще не розплатився за 45 млрд дол., виділених йому на порятунок. Банк залишився винен 12 млрд дол. Втім, Мінфін США, у якого в заставі акції банку, вже продав їх частина, заробивши на цьому 8,2 млрд дол. Без втрат все ж таки не обійшлося. Американський Мінфін заявив нещодавно про те, що очікує, що втратить близько 17 млрд дол. від надання допомоги автокорпорація General Motors і Chrysler, яким було виділено 80 млрд дол. У числі не розплатилися боржників і страхова компанія AIG.
Банкам було відносно легко повернути державі кошти з відсотками, адже їх рятувало не лише Міністерство фінансів, але і ФРС, що займалася скупкою іпотечних облігацій і зберігала рівень базової ставки на майже нульовому рівні. Це до сих пір дозволяє банкам залучати кредити за дуже низькими ставками і давати їх за більш високим. Завдяки цим заходам банки змогли заробити й повернути гроші державі.
Демократи, у яких зараз більшість в конгресі, записують досягнення TARP собі в актив. Проте до цих пір немає єдиної думки з приводу загальної вартості TARP, в рамках якої уряд не тільки кредитувала банки, але і скуповувало "токсичні" іпотечні кредити. У бюджетному управлінні конгресу США оцінюють загальні втрати скарбниці в 66 млрд дол., а представники адміністрації Президента Барака Обами впевнені, що витрати не перевищать і 50 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас