Азаров поставить українців на лічильник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров поставить українців на лічильник

Енергетика
3634
Бажання уряду обладнати всі квартири і будинку в країні газовими лічильниками призведе не до покращення контролю за використанням палива, а до додаткових фінансових навантажень на самих споживачів.
Пристрасть прем'єр-міністра Миколи Азаров до копіювання ідей Юлії Тимошенко щодо поліпшення добробуту українців відома давно. То Микола Янович продовжує ретельно видавати ще не роздані безкоштовні акти на землю, то знову підвищує акцизи на алкоголь і бензин, то випускає так розкритиковані ним ПДВ-облігації. Тепер до цього списку "копіпаста" у Кабміні вирішили додати "безкоштовні" лічильники на газ для населення. Тільки безкоштовним цей подарунок для українців не вийти.
Народні депутати в першому читанні підтримали урядовий законопроект про комерційний облік газу. Відповідно до документа, з 1 жовтня наступного року газ не буде поставлятися тим українцям, які використають його в опалювальних цілях і не мають лічильника обліку. Для тих же, хто використає газ для підігріву води й готування їжі обов'язковим "личильник" стане до 1 січня 2016 року. Найбільше повезло тим, хто використлвує блакитне паливо тільки для кулінарних цілей. Вони можу жити без лічильника спокійно ще 7 років до 1 січня 2018 року. Тим, хто відмовиться брати участь у цій програмі, - просто відключать газ.
Щоб народ не кинувся підраховувати свої збитки, Кабмін пропонує профінансувати ці роботи за рахунок постачальників палива та державного бюджету. Скільки витратять облгази та міськгази, які постачають населення паливом, не відомо. А от уряд підрахував, що на оголошену програму треба з бюджету щорічно виділяти близько 400 млн гривень. Це при тдму, що вартість послуг із установлення газового лічильника, чиновники оцінили в приватному будинку в 918 гривень, у міській квартирі - 528 гривень (але ж зараз у деяких регіонах країни установка газових лічильників може коштувати до 1700 грн).
Головна мета усіх цих нововведень - скоротити витрати бюджету на субсидії та пільги. Уже дуже багато газу, вважають у Кабміні, проходить повз лічильники. А тому, мабуть, їх потрібно встановити за гроші тих платників податків, які вже собі купили "засоби обліку". Заодно й попит на продукцію та послуги виробників і продавців підняти.
Цікаво, що в 2008-му році, коли уряд Тимошенко вносило подібний законопроект у парламент, витрати на установку лічильників пропонувалося "повісити" на міськ- та облгази. Але тоді Юлія Володимирівна дуже недолюблювала Дмитра Фірташа, якому (згідно його ж інтерв'ю) належить більшість облгазів у країні. Тепер же джерела фінансування змінилися. Незмінним залишилося тільки бажання Кабміну, щоб підприємці встановили лічильники за свій рахунок.
Але цікавий ще один факт. В 2008-му році, за даними Нацкомісії з регулювання ринку енергетики, газові лічильники були в 7,08 млн споживачів. Що становило трохи більше 55,3%. В теж час, квартири, де газ використовувся для опалення, були практично повністю обладнані лічильниками. Варто відзначити, що саме використання блакитного палива як опалення і є найблиш "енергоємним". Тому, якщо подивитися в цілому на статистику, уже на початок 2008-року 80% усього газу, який надходить до квартир українців, уже враховувався.
За ці два роки в країні поставлено ще трохи більше 1 млн лічильників газу. І можна припускати, що ставило їх населення саме в тих будинках, де споживання газу було високим. Таким чином, загальна статистика підрахунку споживаного домогосподарствами палива, можна припустити, нині вже значно вище 80%. Інша частина населення через невелике споживання газу вважає (і багато в чому логічно), що їм просто економічно невигідно витрачатися на встановлення лічильника. Тому, наприклад, у квартирах де газ використовується для готування їжі та підігріву води, лічильники ніхто, практично, і не встановлював.
Тому, говорити про якийсь економічний ефект від обладнання усіх будинків лічильниками сьогодні можна в умовній формі. Тим пачее, коли в пояснювальній записці до урядового законопроекту його автори вказують, що від цієї операції "газ для споживачів подорожчає незначно". За задумом Кабміну буде підвищена цільова надбавка на транспортування газу. Традиційно облгази включають такі витрати в кінцевий тариф для споживача.
Але є ще один нюанс. Головними споживачами газу є заміські особняки наших чиновників. Як нинішніх, так і колишніх. А ціна на газ у нашій країні, нагадаємо, залежить від обсягів його споживання. Відомо багато випадків, коли в великих будинках установлювався для обігріву не один казан, а трохи. І це робилося не для поліпшення теплопостачання будинку. Справа в тому, що в такий спосіб (реєструючи казани на різних людей) знижувалися обсяги споживання газу. А виходить, і ціна на нього. А ще можна й субсидію оформити.
Подібну практику цілком можливо застосувати і до газових лічильників. Якщо не враховувати наявність на ринку послуг ще маси варіантів (як ті ж магніти) для зниження "активності" газових лічильників. Але, "оприбуткування" 3 млрд гривень, схоже, більше стратегічне завдання для чиновників, ніж встановлення реального контролю над обсягами споживаного ( або тих, хто транспортує) газу Україною. Тим "гарніше" ідея з лічильниками в будинках українців виглядає на тлі обіцянок уряду постачати приватні хімічні заводи в Україні газом власного видобутку. Тобто, тим самим паливом, що і поставляється населенню.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас