"Ъ": Генпрокуратуру беруть у контррозвідку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Генпрокуратуру беруть у контррозвідку

Казна та Політика
599
Вчора на сайті Верховної Ради був опублікований текст законопроекту №7261 "Про внесення змін до деяких законів (відносно нагляду за дотриманням законів органами, що здійснюють контррозвідувальну діяльність)". Його автори - народні депутати БЮТ Сергій Міщенко та Валерій Бабенко - пропонують змінити закон "Про контррозвідувальну діяльність", зокрема розширивши коло осіб, які мають право нагляду над органами і підрозділами, що здійснюють цю діяльність. Так, на думку депутатів, ці функції повинні належати генеральному прокуророві, його заступникам, прокурорам Автономної республіки Крим, Києва, Севастополя, а також начальникам і прокурорам управлінь, уповноваженим наказом генпрокурора.
Крім того, автори законопроекту пропонують чітко визначити компетенцію прокурорів із нагляду за органами контррозвідки. Так, згідно з їх пропозицією, прокурор отримає право за узгодженням з керівництвом цих органів входити до всіх їх приміщень. Законопроект також передбачає, що прокурор, який здійснює нагляд, зможе "вимагати для перевірки контррозвідувальні справи, розпорядження, інструкції, накази та інші акти відносно контррозвідувальної діяльності".
Прокурор також отримує право давати письмові вказівки із проведення контррозвідувальних заходів "на користь кримінального судочинства", оскаржувати постанови суду про дозвіл цих заходів або відмову в їх проведенні, відміняти постанови про порушення або закриття контррозвідувальних справ. "Винесення протесту (прокурором) зупиняє проведення контррозвідувальних заходів, дозволених судом", - говориться у документі.
Нагадаємо, один із найбільш гучних скандалів із використанням контррозвідувальних справ розгорівся в лютому 2009 року за участю представника ГПУ. Тоді заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін подав рапорт на ім'я генпрокурора Олександра Медведька, в якому повідомив, що в січні 2008 року СБУ порушила відносно нього контррозвідувальну справу, в рамках якої до грудня 2008 року проводила оперативно-розшукові заходи, зокрема "зняття інформації з каналів зв'язку" .
Член комітету з питань правосуддя Святослав Олійник (позафракційний), який в 2009 році ініціював перевірку відносно незаконності видачі СБУ санкцій на прослухування в рамках контррозвідувальних справ, вважає запропонований законопроект "абсолютно правильною ідеєю". "Це питання (контроль за контррозвідувальною діяльністю) погано врегульоване, і кількість прокурорів, які можуть здійснювати таку перевірку, дуже обмежена, - сказав Олійник.- Зараз прослухувати телефони можна без прокурорського нагляду, але в такій ситуації ніж більше нагляду, тим краще".
Олександр Скипальський вважає, що законопроект свідчить про боротьбу СБУ, що розвернулася, і ГПУ за сфери впливу. "Це спроби нейтралізувати дії контррозвідки, узяти її під контроль і підпорядкувати прокуратурі", - упевнено заявив Скипальський. За його словами, СБУ, навпаки, намагається підсилити внутрівідомчий контроль над здійсненням контррозвідувальної діяльності. "Доступ до контррозвідувальної інформації має бути обмежений, аби не було витоку, а контроль за контррозвідкою, у тому числі з боку прокуратури, жодної користі не принесе. Навпаки, прокуратура, не маючи підготовки в цій сфері, може лише нашкодити справі", - вважає Скипальський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас