"Ъ": Є зв'язок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Є зв'язок

Фондовий ринок
674
Вчора Антимонопольний комітет (АМКУ) повідомив про видачу дозволу на об'єднання активів основних акціонерів "Київстару" і "Вимпелкому" - норвезького Telenor і російською Altimo (управляє телеком-активами "Альфа-груп") - в новому оператору мобільного зв'язку VimpelCom Ltd. У комітеті повідомили, що не знайшли достатніх підстав для скасування свого попереднього рішення, дія якого була припинена ще 22 квітня. Такий тривалий термін перегляду в АМКУ пояснили тим, що Altimo довго не надавала комітету необхідних документів. За що була оштрафована на 100 тис. грн.
Основні акціонери "Київстару" і "Вимпелкому" - Altimo і Telenor - об'єднали свої активи в єдиний VimpelCom Ltd 21 квітня. Зараз в Altimo - 43,89% голосуючих акцій VimpelCom Ltd, в Telenor - 35,42%, ще 20,69% торгуються на NYSE. Але в Україні об'єднання активів компаній зіткнулося з перешкодами. У березні АМКУ видав дозвіл на операцію, але наступного дня після її закриття припинив своє рішення і відправив справу на повторний розгляд. Рішення було переглянуте щодо клопотання конкурента "Київстару" і "Українських радіосистем" (УРС) - "Астеліту" (ТМ life:)). В "Астеліті" підрахували, що "Київстар" і УРС спільно використовують 58% частот в діапазоні 900 МГц і більше 50% в діапазоні 1800 МГц. У липні "Астеліт" відкликав своє клопотання.
Акціонери "Київстару" вважають рішення АМКУ закономірним і говорять, що об'єднання призведе до посилення конкуренції на ринку. "Об'єднана компанія зможе пропонувати своїм абонентам ширший спектр послуг, якість цих послуг також підвищиться, - говорить представник Altimo (управляє телекомунікаційними активами 'Альфа-груп') Євген Думалкін.- Конкуренція на ринку зв'язку від цього лише виграє". У українському офісі Telenor коментувати рішення АМКУ відмовилися. У "Київстарі" і УРС вчора заявили, що вітають рішення АМКУ. За словами президента "Київстару" і керівника української бізнес-одиниці VimpelCom Ltd Ігоря Литовченко, за час чекання рішення були підготовлені декілька сценаріїв об'єднання "Київстару" і УРС, проте він не уточнив, які саме.
Конкуренти "Київстару" і УРС негативно сприйняли остаточне рішення АМКУ. "Я погано стаувлюся до такого рішення, ми розчаровані, - заявив гендиректор 'МТС-Україна' Андрій Дубовськов.- Концентрація такої великої кількості радіочастотного ресурсу в одних руках - це неправильно". Дубовськов не виключив, що МТС спробує якимсь чином оспорити рішення АМКУ: "Ми перебуваємо в процесі вивчення ситуації". За словами глави підкомітету з телекомунікацій Верховної ради Юрія Морока, дозвіл на об'єднання "Київстару" і "Вимпелкому" без всяких обмежувальних умов, навпаки, погіршить конкурентне середовище на ринку мобільного зв'язку. "'Київстар' і так займає домінуюче становище, і будь-яке його укрупнення негативно позначиться на ринковій конкуренції, - говорить Мороко.- Особливо це стосується злиття частот операторами".
Примітно, що глава АМКУ Олексій Костусєв ще в липні заявляв, що об'єднання компаній без всяких обмежувальних заходів недопустимо. "Вочевидь, що це посилення монополії - в руках однієї компанії опиняється величезний частотний ресурс, і вона отримує перевагу", - говорив Костусєв. Директор інвестиційно-банківського підрозділу Dragon Capital Максим Нефьодов вважає, що АМКУ міг прийняти це рішення після того, як стали відомі умови приватизації "Укртелекому" і стало зрозуміло, що "Київстар" і його акціонери не зможуть взяти участі в конкурсі.
Юристи відзначають, що рішення АМКУ оспорити буде складно. "Питання надання дозволів на концентрацію є досить суб'єктивним, чітких критеріїв тут немає", - говорить управляючий партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Михайло Ільяшев. Його колега Роман Марченко переконаний, що політичними мотивами було обумовлено, швидше, рішення про перегляд прийнятого в березні висновку АМКУ, а повернення до первинного рішення логічне. Експерти нагадують, що в справі про визнання мобільних операторів монополістами на ринку доступу до власних мереж АМКУ також збирався переглядати винесену раніше ухвалу, але згодом залишив її в силі.
На думку Максима Нефьодова, в короткостроковій перспективі наслідки злиття для українського бізнесу VimpelCom Ltd будуть швидше негативними, оскільки інтеграція бізнесів вимагає значних зусиль. "Але надалі можна чекати сильного синергетичного ефекту від об'єднання компаній, яке дозволить скоротити дублюючі підрозділи і підсилити позиції оператора в зростаючому сегменті широкосмугового фіксованого інтернету, де УРС набагато сильніший, ніж 'Київстар'", - відзначає Нефьодов. Гендиректор VimpelCom Ltd Олександр Ізосимов раніше в коментарях ЗМІ оцінював синергетичний ефект від злиття в $500-600 млн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас