Єврокомісія: Нова система економічного управління ЄС запрацює до літа 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія: Нова система економічного управління ЄС запрацює до літа 2011 року

Казна та Політика
245
Нова система економічного управління Євросоюзу повинна запрацювати до літа 2011 року, повідомив у вівторок єврокомісар з економіки Оллі Рен.
"Ми повинні все докласти зусилля до того, щоб завершити законодавчу роботу ефективно і вчасно, аби нова система економічного управління змогла набрати чинності до наступного літа (2011 року)", - сказав він журналістам в Люксембургу, де проходить зустріч міністрів економіки і фінансів 27 країн ЄС.
Міністри вже схвалили розроблений Єврокомісією (ЄК) пакет законодавчих ініціатив по підвищенню фінансової стабільності в єврозоні і ЄС в цілому. Тепер черга за Європарламентом, потім повинне послідувати внесення відповідних змін до національних законодавства країн ЄС.
Тридцятого вересня ЄК запропонувала "наймасштабніші зміни в економічному законодавстві ЄС і єврозони з часу початку функціонування Економічного і валютного союзу" (з 1993 року). Вони включають, зокрема, ініціативи в податково-бюджетній сфері і пропозиції, направлені на відстежування і врегулювання тих, що виникають в ЄС і єврозоні макроекономічних дисбалансів.
Перші дві пропозиції ЄК стосуються Пакту стабільності і зростання 1997 років, який регулює рівень дефіциту бюджету і рівень держборгу членів ЄС. У ЄК вважають, що країни повинні створювати "подушки безпеки" в умовах сприятливої економічної кон'юнктури для м'якшого подолання складних економічних ситуацій. ЄК запропонувала підсилити контроль за проведенням країнами ЄС ефективної бюджетної політики, а також має намір посилити нагляд за країнами, рівень держборгу яких перевищує допустимі відповідно до пакту 60% ВВП.
Відповідно до третього пункту запропонованих реформ держави ЄС, що порушують нормативний показник держборгу, повинні будуть відкладати на спеціальний безпроцентний депозит 0,2% ВВП, сума якого в разі невиконання розпоряджень по виправленню ситуації з держборгом вважатиметься штрафом. При цьому країна буде автоматично оштрафована, якщо Європейська рада (повноважний форум лідерів 27 країн ЄС) не відхилить кваліфікованою більшістю голосів пропозицію ЄК про таку дію на державу-порушника. Як четверта міра, спрямована на підвищення стабільності фінансової системи Євросоюзу, ЄК запропонувала включити цілі і завдання Пакту стабільності і зростання в національне податково-бюджетне законодавство країн - учасниць союзу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас