"Ъ": Лікувальна процедура стала слідчою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Лікувальна процедура стала слідчою

Кримінал
697
В ніч на вівторок в Празі був затриманий міністр економіки в уряді Юлії Тимошенко Богдан Данилишин , якого розшукував Інтерпол за звинуваченням у зловживанні владою. Екс-чиновник стверджує, що приїхав до Чехії на лікування. Втім, затримання пана Данилишина ще не означає його автоматичної екстрадиції до України.
Повідомлення про затримання Богдана Данилишина, який з серпня перебуває в розшуку по каналах Інтерполу , прес-служба МВС поширила вчора увечері. У міністерстві уточнили, що перевірялася інформація про перебування колишнього глави Мінекономіки в деяких країнах. За минулі два місяці заперечні відповіді надійшли з Італії, Австрії і Німеччини. "У відповідь на запити України до нас надійшла інформація про його пересування по країнах Євросоюзу. У результаті чеська поліція виявила людину, дані якої збігалися з розшукуваним. Вони зв'язалися з нами, порівняли інформацію і затримали його, - розповів радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній.- Метою перебування в Чехії він задекларував лікування".
За словами прес-секретаря кримінальної поліції Чехії Павли Копецкі, в операції з затримання Богдана Данилишина в понеділок близько 22.00 на вулиці чеської столиці в районі Прага-6 було задіяно спецпідрозділ поліції. Втім, колишній український чиновник опору співробітникам правоохоронних органів не чинив.
МВС Чехії і України не уточнюють, як удалося визначити місцезнаходження екс-міністра. Не виключено, він сам звернувся в місцеві органи влади для отримання дозволу на продовження терміну перебування в Чехії. Данилишин виїхав з України в ЄС ще 10 серпня, відповідно, 7 листопада у нього завершується 90-денний термін безперервного перебування в країнах Шенгенської зони.
На адресу колишнього глави Мінекономіки висунуті звинувачення по декількох епізодах, зокрема в зловживанні владою при закупівлі пального для Міноборони, нагадує прес-служба МВС. Заступник генпрокурора Євген Блажівський заявив, що Україна вже подала запит на екстрадицію екс-міністра. Проте його затримання ще не означає, що Чехія гарантовано погодиться видати Україні Данилишина, відзначає народний депутат Геннадій Москаль.
"Я б на місці Данилишина при такому розкладі відразу попросив про надання політичного притулку, - говорить він.- Крім того, за наявності хороших адвокатів він легко може затягнути процес видачі на рік-півтора. Спочатку має відбутися суд з даного питання, потім можна подати апеляцію на рішення суду, потім - касацію. Дивись, тим часом в Україні ситуація зміниться, і Данилишин вже нікому не потрібний буде".
Відзначимо, що про політичну складову справи Богдана Данилишина раніше заявляла Юлія Тимошенко. Екс-прем’єр призналася, що її політична сила причетна до втечі колишнього міністра з України: "Ми його заховали від тих, хто хоче розправитися з людьми, наближеними до мене". Сам Данилишин раніше заперечував політичне підґрунтя в своїй справі. "Мені не потрібно ніякого політичного притулку... Я не вважаю цю справу політичним переслідуванням", - заявив він в інтерв'ю KyivPost, опублікованому 2 вересня.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас