Світовий банк звинуватив Китай у початку валютної війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк звинуватив Китай у початку валютної війни

Валюта
832
Китай, котрий нестримно збільшував останніми роками свою промислову потужність і свій експорт до США і Японії, є першопричиною нинішньої "валютної війни".
Потік дешевих китайських товарів фактично знищив безліч робочих місць на промислових підприємствах у США, пише Німецька хвиля. Тому Сполучені Штати підсилюють політичний тиск на Китай з метою змусити його перейти на ринкові принципи формування курсу юаня або хоч би істотно його підвищити. Одночасно Вашингтон усе більш відверто проводить політику слабкого долара. Його девальвація здійснюється, перш за все, шляхом подальшого закачування в економіку свіжих грошей Федеральною резервною системою США.
"Валюти індустріально розвинених країн вільно коливаються, тоді як деякі країни з ринками, що розвиваються, спеціально тримають свої грошові одиниці на низькому рівні, аби сприяти експорту. Вартість деяких валют є заниженою, і тут в першу чергу треба говорити, звичайно ж, про юань", - зазначив президент Світового банку Роберт Зеллік.
Зараз експерти словосполучення "валютна війна" позначають, в першу чергу, конфлікт між доларом і юанем, між Сполученими Штатами і Китаєм. Це протистояння дестабілізує всю світову валютну систему. Не так давно Японія почала демонстративно збивати курс єни, а Бразилія обкладати податками іноземні інвестиції, аби припинити зліт реала.
За підрахунками Financial Times, з 27 вересня по 11 жовтня поточного року Центробанки Індонезії, Малайзії, Таїланду, Тайваню і Південної Кореї "витратили спільно 28,74 млрд. дол на недопущення дорожчання своїх валют".
Протягом минулого серпня-вересня Центральний банк Японії "викинув зі своїх резервів на ринки близько 25 млрд доларів на утримання курсу єни відносно долара".
Нагадаємо, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан заявив, що валютні війни знову можуть загрожувати світовій фінансовій системі.
Стросс-Кан висловив думку, що цей шлях безперспективний, оскільки спроба підтримати експорт за рахунок девальвації валюти в одній країні наштовхнеться на подібну відповідь інших країн.
Першим образний вислів "валютна війна" використовував міністр фінансів Бразилії Гвідо Монтега.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас