Точка зору: Лікарські засоби азійського виробництва витісняють вітчизняні препарати на фармринку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Лікарські засоби азійського виробництва витісняють вітчизняні препарати на фармринку України

122
Лікарські засоби азійського виробництва витісняють вітчизняні препарати на фармацевтичному ринку України. Про це повідомив під час відеомосту Москва - Київ на тему "Фармацевтичний ринок Росії і України. Питання і відповіді" радник головного державного інспектора з контролю якості лікарських засобів Міністерства охорони здоров'я України Володимир Бортницький.
"Ми спостерігаємо ефект витіснення національного виробника", - зазначив він. На думку В.Бортницького, перш за все це пов'язано з тим, що останнім часом дуже зросла кількість лікарських засобів, які постачаються на ринок України з країн Південно-Східної Азії, у тому числі Китаю і Індії, і коштують значно дешевше за аналоги українського виробництва.
"З іншого боку, в наявності порушення правил конкурентної боротьби, тому що у зв'язку з недавньою лібералізацією організації діяльності фармацевтичного ринку, яка проводилася впродовж декількох останніх років, регуляторні органи України були позбавлені можливості інспектувати виробництво імпортерів лікарських засобів на відповідність вимогам. Цей факт ми розглядаємо як основний з причин того, що на ринок України потрапляють лікарські засоби, які не пройшли передреєстраційний контроль на предмет відповідності всім вимогам якості виробництва", - сказав В.Бортницький.
За його словами, проблема полягає в тому, що за декілька останніх років умови потрапляння імпортних препаратів на український ринок були надмірно лібералізовані, зокрема, з 2008-2009 рр. була скасована процедура обов'язкової перевірки на предмет відповідності вимогам GMP виробників лікарських засобів, які хочуть реалізовувати свою продукцію на ринку України. У зв'язку з цим, вважає експерт, збільшилася небезпека потрапляння на ринок неякісної або фальсифікованої продукції.
В.Бортницький повідомив, що для виправлення ситуації сьогодні основний наголос робиться на контроль якості лікарських засобів, а також на створенні рівних умов для всіх виробників на фармацевтичному ринку України.
"Це виявлятиметься в тому, що на ринок України максимально не пропускатимуться препарати, які не відповідаютьвимогам якості або вимогам формулярів, які сьогодні є стандартами з точки зору оцінки хімічних, фізичних, терапевтичних властивостей лікарського засобу", - пояснив він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас