Точка зору: Введення в дію Податкового кодексу з 1 січня - передчасне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Введення в дію Податкового кодексу з 1 січня - передчасне

Казна та Політика
976
Введення в дію Податкового кодексу, в разі його прийняття, з 1 січня 2011 року передчасне, оскільки два місяці на практичне запровадження норм документа недостатньо як для бізнесу, так і для контролюючих органів.
Таку думку висловив під час бізнес-сніданку у вівторок партнер "Ернст енд Янг" Володимир Котенко, який очолює податково-юридичну практику компанії в Україні.
На його думку, цей термін необхідно перенести мінімум на рік - на 1 січня 2012 року.
"Ми згодні, що документ повинен існувати, оскільки має бути якийсь фіналізований текст, з яким можна працювати, в який можна пропонувати зміни. Нехай приймають, нехай зроблять. Документ прийнятий - все, проте застосовується він пізніше, коли у всіх є можливість нормально з ним жити", - сказав В.Котенко.
Він пояснив, що значні зміни, в разі прийняття Податкового кодексу Верховною Радою, можуть бути внесені до документа вже в листопаді-грудні, і залишиться місяць на зміну контролюючими органами підзаконних актів, на підготовку, освоєння, створення практики, що немислимо. "Це буде стрес (...) для платників, бізнесменів, і неймовірний", - підкреслив експерт.
За словами В.Котенка, навіть норми відносно звільнення від штрафів не вирішать основні проблеми, пов'язані із введенням документа в дію.
В свою чергу, менеджер комітетів і регуляторних питань Європейської Асоціації Ббізнес Світлана Михайлівська повідомила, що, згідно з регламентом Верховної Ради, залишилися ще два дні для надання суб'єктами законодавчої ініціативи правок до редакції Податкового кодексу, прийнятої в першому читанні.
"Фактично до 21 числа (21 жовтня - ред.) формуватиметься таблиця правок до редакції, яка (.) буде запропонована до другого читання вже в перший тиждень листопада. (Як передбачається, документ буде винесений на друге читання у Верховній Раді 4 листопада - ред.) Донині у нас є ще можливість заявити про свої позиції", - резюмувала С.Михайловська.
Як повідомлялося, Верховна Рада 7 жовтня підтримала в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом міністрів України.
Передбачається, що в разі прийняття в цілому документ може набути чинності вже з 1 січня 2011 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас