Україні дають на бідність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні дають на бідність

Казна та Політика
1600
Про це свідчить звіт Global Wealth 2010 швейцарського банку Credit Suisse.
Згідно з його даними, середній розмір річного доходу середньостатистичного українця становить $2 тис. 700. Це на $200 більше, ніж в найбіднішій державі Європи - Молдові. Проте за останнє десятиліття "середня" Молдавія збільшила свій дохід майже в 4 рази, тоді як українець - в три. За даними швейцарської компанії Credit Suisse, серед сусідів України найбагатшими виявилися громадяни Польщі з річним доходом $28,6 тис., Угорщини - $26,6 тис. і Румунії - $12,4 тис. А дохід середньостатистичного росіянина склав понад $10 тис.- у 6 разів більше показника 2000 р. Українці виявилися біднішими від грузинів, які живуть на $13 тис. на рік, китайців - більше $17 тис. і турків - майже $25 тис.
Середній дохід в Україні досяг максимуму в 2007 р. і склав $6 тис., але наступного року - через світову кризи - впав до $4 тис., а торік - до $2,5 тис.
На тлі статистики доволі сміливо звучать заяви українських керівників про прагнення вивести Україну до складу G-20 вже через десять років. До 2015 р. український ВВП повинен вийти на рівень 1990 р., а до 2020 р.- перевищити його удвічі. При цьому уряд чекає, що через десять років за масштабами економіки країна досягне рівня провідних держав Центральної і Східної Європи (ЦСЄ).
Експерти скептично оцінюють заяви політиків. Вірогідність того, що в майбутнє десятиліття Україна зможе якісно змінити життя простого українця на краще, невисока, вважає незалежний експерт Олег Морква. За його словами, для того, щоб наша країна до 2020 р. відповідала критерію розвиненості першої двадцятки, річний дохід середньостатистичного українця повинен складати понад $50 тис. А для того, щоб за якістю життя виглядати гідно поряд з країнами - новими членами ЄС, ВВП України повинен бути в діапазоні $14-25 тис. на душу населення. "Такі доходи середньостатистичного українця сьогодні виглядають практично недосяжною висотою, адже зараз рівень гідних зарплат становить $300-500 - не більше $6 тис. на рік", - сказав експерт.
Морква сумнівається, що нинішньому керівництву удасться залучити $1 трлн. інвестицій, аби по базових критеріях попасти в G-20. "Треба бути реалістами, і навряд чи таким планам судилося справдитися. Якщо за найближче десятиліття Україна зможе залучити в свою економіку навіть $100 млрд., це вже стане значним досягненням", - додав він.
"Якщо говорити про ВВП на душу населення, то наші показники дійсно не дуже утішливі. Це потрібно розглядати в контексті того, що сталася різка девальвація гривні. Вочевидь, що доходи також знизилися, адже перерахунок йде в доларах. Це безперечний факт, який не можна ігнорувати", - сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. В той же час експерт чекає, що дії нинішнього уряду дадуть позитивний результат в майбутньому.
Зростанню показника ВВП на душу населення в Україні певною мірою сприяє і скорочення населення. Депопуляція вплинула на результати восьми років, що передували кризі. За цей період український ВВП зріс майже в 6 разів і досяг в 2008 р. найвищого значення за всі роки незалежності ($180,34 млрд.). В період 2000-2008 рр. населення України скоротилося на 6%.
Україна, як і інші бідні країни, потребує підтримки розвинених держав для досягнення високих економічних показників. І таку допомогу наша країна отримує. Зокрема, в рамках європейської програми TACIS щодо сприяння прискоренню процесу економічних реформ в країнах СНД, де надаються гранти для передачі ноу-хау і підтримки ринкових реформ. На території України також реалізуються проекти технічної допомоги, що запроваджуються Німецьким бюро технічної співпраці (GTZ) в Україні; Швейцарським агентством розвитку і співпраці (SDC); Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і національними агентствами інших країн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас