Почався продаж будинкодепозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Почався продаж будинкодепозитів

Нерухомість
3498
Криза ринку заміського житла стимулює компанії шукати нові методи продажів. Так, забудовник Prime Capital Group, який будує в Конча-Заспі котеджне містечко Green Wood Club (смт Козин, Новообухівська траса, Київська обл.), обіцяє покупцям, які сплатили 100% при покупці, через 10 років повернути 50% вартості.
"Купуючи будинок на 200 квадратів, ви оплачуєте 2 млн. грн. відразу і через 10 років вам повертають 1 млн. грн. Це лише на перший погляд здається фантастикою. Але гроші весь цей час працюють, компанія використовує їх "з розумом, інвестуючи у вигідні проекти, так що в процесі будівництва удається заробити обом сторонам. Гарантії повернення коштів дає банк "Український фінансовий світ" (Донецьк), який входить до складу групи компаній "Олімп", - говорить Олександр Шубін, топ-менеджер напряму "заміська нерухомість"ДК "Олімп" (куратор забудовника Prime Capital Group).
Він розповідає, що подібний метод продажів будинків був застосований в Мексиці в період кризи і був вельми успішним. Олександр Шубін називає ціну за квадрат в 10 тис. грн. ($1250) в Green Wood Club вельми ринковою. За даними SV Development, середня вартість квадратного метра в заміських будинках в Обухівському районі складає $1499 (трохи менше 12 тис. грн.).
Принцип стимулювання продажів rebate, коли покупцеві повертається частина вартості товару через якийсь час як бонус після пред'явлення свідоцтва про покупку товару або послуги, в основному використовується в ритейлі або на фондових ринках і рідко застосовується в нерухомості. Проте ринок котеджних селищ зараз переживає не кращі часи. За даними експертів, як мінімум 50%, а за деякими оцінками і все 80% містечок, зараз заморожено через проблеми із фінансуванням. Цей сегмент постраждав через кризу найбільше - девелопери відкладали реалізацію заміської нерухомості в першу чергу. Отже залучити покупця сюди вельми складно і багато хто боїться, що вкладені в будинок кошти також заморозяться і навіть якщо будинок буде підключений, то інфраструктуру можна буде чекати вельми довго.
Олександр Романов, аналітик ДІК BG Capital говорить, що, по суті, запропонована схема - один із варіантів знижки, що надається покупцеві при оплаті 100%. "Продавцеві, щоб повернути покупцеві 1 млн. грн. через 10 років при ставці 16% річних, зараз слід покласти на депозит близько 250 тис. грн. (нинішня вартість грошей). Це складає приблизно 12,5% від ціни продажу в 2 млн. грн., правда, отримати її покупець зможе лише через 10 років", - пояснив Романів.
Володимир Клименко, директор інвестиційно-банківського департаменту інвестиційної групи "Сократ" стверджує, що якщо ціна нерухомості ринкова, то максимальний ризик - не отримати назад 50%, а вигідність даної пропозиції залежить від якості будівлі. "Початковий сенс - продати сьогодні і заробити, а потім через 10 років повернути щось, що з врахуванням інфляції складатиме не 50%, а 10-15%. Тобто знижку дати не сьогодні 10%, а через 10 років - дуже розумне фінансове рішення для компанії", - вважає Клименко.
"Я думаю, треба бути реалістом і оцінювати подібну покупку в сьогоднішніх цінах. Поглянете на структуру депозитів банків. 65% це депозити строком до року - в цій країні ніхто нічого не планує більше, ніж на три роки. В принципі rebate - це дуже ефективний короткостроковий маркетинговий хід, але лише якщо ним користуватися нечасто, а термін повернення не перевищує рік, інакше до подібних пропозицій важко викликати довіру", - говорить Євгеній Гребенюк, старший аналітик ДІК "Трійка Діалог Україна".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас