Не пускати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не пускати

Казна та Політика
1192
Банківський держрегулятор нарешті висловив свою офіційну позицію стосовно законопроекту "Про валютне регулювання і валютний контроль" №0925. За словами представника регулятора, на даний момент скасування обмежень на виведення валюти за кордон згубне для української економіки: у країні немає надлишку валютних коштів.
"Законопроект займає 50 сторінок, поправки до нього - вже більше 100 сторінок", - говорить голова наглядової ради "Платинум Банку" Юрій Блащук. За його словами, зараз держава просто не хоче втрачати контроль над валютним ринком, а тому постійно доповнює документ все новими і новими змінами. "Нинішній варіант законопроекту змінює форму контролю, а не відкриває можливості для перерахування грошей за кордон", - засмучується банкір.
Законопроект був розроблений ще в 2007 р. нардепами Борисом Колесниковим, Ігорем Прасоловим, Юрієм Воропаєвим і Віталієм Хомутинником. Перші три - наближені до бізнес-імперії Рината Ахметова. За даними сайту Верховної Ради, законопроект був ухвалений за основу. А у вересні-2010 питання валютного контролю знову було порушене Миколою Азаровим, причому головний пункт законопроекту – дозволити фізособам виводити валюту на зарубіжні банківські рахунки (на суму до EUR100 тис. в рік) без необхідності отримувати ліцензію НБУ .
"Мета законопроекту - залучити іноземних інвесторів до України. На даний момент Україна досить відкрита для надходження іноземних інвестицій, проте вивести капітал дуже складно", - аргументує один із співавторів проекту Юрій Воропаєв.
Банкірам скасування обмежень вигідне, тому вони підтримують документ: при відкритті рахунків у зарубіжних банках вони можуть виступати посередниками. Причому потенційно за кордон може бути виведено декілька десятків мільярдів доларів, підрахував Блащук, рівно стільки зберігається "під матрацами" українців.
Досі НБУ відкрито не заявляв про свою позицію стосовно зняття обмежень на перерахування коштів на рахунки в іноземних банках. За словами Сергія Корабліна, заступника директора департаменту НБУ з питань валютного регулювання, тенденція на валютному ринку України тільки-но почала змінюватися на краще. "З початку року обсяг іноземної валюти, що прийшла на рахунки резидентів, виявився більшим від обсягу виведених коштів на $5 млрд. Торік спостерігалася діаметрально протилежна ситуація. За минулий рік вийшло за межі країни валюти на $5,7 млрд. більше, ніж зайшло", - говорить він. Завдяки чистому припливу валюти на міжбанківському ринку НБУ зміг збільшити свої міжнародні резерви.
Але, по-перше, нинішній приплив капіталу - недавня тенденція. По-друге, він лише на чверть пов'язаний з операціями іноземних інвесторів, левова ж частка ресурсів приходить по експортних операціях. За словами Корабліна, "гарячі" інвестиційні гроші в основному надходять на короткострокові банківські депозити. "Україні потрібно, навпаки, залучати гроші інвесторів, і бажано на тривалий термін. Потурати відпливу капіталу не варто", - вважає він. До речі, на його думку, найближчими місяцями Україну чекає приплив гарячого інвестиційного капіталу: через надмірно високу ліквідність на світовому фінансовому ринку інвестори шукають інструменти для вкладення коштів.
Для НБУ найбільшою складністю є контроль перерахувань грошей за кордон: природно, більшість українців не будуть масово повідомляти Податкову про відкриття рахунку за кордоном, як це передбачає законопроект.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас