Гейтнер: Реальна вартість юаня "істотно занижена" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гейтнер: Реальна вартість юаня "істотно занижена"

Казна та Політика
331
Реальна вартість національної валюти Китаю "істотно занижена", і адміністрація президента Барака Обами має намір переконати керівництво КНР ревальвувати юань.
Про це повідомив міністр фінансів Тімоті Гейтнер, виступаючи на закритій зустрічі з провідними американськими підприємцями в Пало-Альто (штат Каліфорнія). "Це (занижений обмінний курс юаня) недоцільно для Китаю в довгостроковій перспективі і несправедливо по відношенню до Америки і інших партнерів КНР. У світовій торгівлі це породжує незбалансоване поле гри", - підкреслив він.
Як повідомляє ІТАР-ТАРС, 15 жовтня Мінфін США оголосив про рішення почекати з публікацією доповіді про валютні курси. Не виключено, що при його оприлюдненні Вашингтон може офіційно звинуватити Пекін в маніпулюванні курсом юаня, що здатне відкрити шлях для американських торговельно-економічних санкцій відносно КНР.
За словами Гейтнера, публікація документа відкладена до завершення запланованих на листопад зустрічей світових лідерів в Південній Кореї і Японії. Відстрочення дозволить "мобілізувати ширшу міжнародну підтримку щодо низки пропозицій, покликаних внести поліпшення в політику формування обмінного курсу в Китаї", відмітив міністр фінансів.
Він звернув увагу на те, що в період 2005-2008 років юань був ревальвований приблизно на 20%. Гейтнер признався, що був би задоволений, якби "темп подібного роду" зберігався і надалі. Але за останні п'ять місяців ревальвація китайської валюти не перевищувала 3%, додав міністр.
Відповідаючи на питання підприємців, Гейтнер унеможливив штучної девальвації американського долара з метою стимулювання внутрішнього економічного зростання США.
"Такого в нашій країні не буде", - підкреслив він, додавши, що адміністрація Обами робить все можливе, щоб "зберегти віру в сильний долар". "Ні Сполучені Штати, ні якась інша країна світу не може девальвувати свій шлях до процвітання і змагань. Подібна стратегія нежиттєздатна, і ми вдаватися до неї не станемо", - заявив керівник відомства. Він висловив упевненість в тому, що американський долар залишиться основною резервною валютою світу в осяжному майбутньому.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас