Нацбанк України збільшив свої міжнародні резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк України збільшив свої міжнародні резерви

Казна та Політика
671
Національний банк України з початку поточного року збільшив свої міжнародні резерви на 2,5 млрд доларів завдяки припливу валюти в країну і перевищенню рівня пропозиції над попитом, повідомив журналістам заступник директора департаменту з питань валютного регулювання НБУ Сергій Кораблін.
"Завдяки припливу валюти на міжбанківському ринку чиста пропозиція валюти була більшою від чистого попиту на 3,6 млрд, і в принципі це дало можливість Національному банку збільшити свої міжнародні резерви на 2,5 млрд доларів", - сказав він, виступаючи в понеділок на засіданні фінансового прес-клубу в Києві. За його словами, рік тому НБУ для стабілізації валютного ринку змушений був "викинути понад 10 мільярдів доларів".
Зараз, навпаки, спостерігається позитивна тенденція припливу валюти в країну. "У нас з початку року обсяг іноземної валюти, яка зайшла на рахунки резидентів, більший від обсягу виведеної валюти на 5 мільярдів. Діаметрально протилежна ситуація спостерігалася рік тому - за рік вийшло більше валюти (ніж прийшло) на 5,7 мільярда", - відзначив заступник начальника департаменту НБУ, не уточнивши, про які грошові одиниці йдеться.
"Домінування іноземної валюти на ринку дало можливість українській національній валюті зміцнитися і відносно долара, і євро, і рубля", - сказав Кораблін, додавши, що, за оцінками НБУ, "по зовнішніх боргових зобов'язаннях наступного року українські резиденти повинні будуть виплатити приблизно на третину суму менше, ніж рік тому".
В той же час, за його словами, на українському валютному ринку "присутні очевидні ризики". "Якщо ми поглянемо на структуру іноземної валюти, що заходить в країну, ми побачимо, що приблизно половина всієї суми заходить від експортерів, чверть - запозичена валюта і гроші, які виявляються на депозитах. Іноземна валюта, яка заводиться на довгий час, серйозно і надовго, - це приблизно відсотків п'ять. 5% - це в п'ять разів менше, ніж запозичення", - відзначив Кораблін.
При цьому він додав, що обсяг запозичень може скоротитися, якщо відкриті зараз кредитні лінії з якихось причин будуть закриті. До того ж в даний час позичені кошти вкладені в Україні в основному в нерухомість і в автомобілі - а "ці інвестиції не створюють безпосередньо доданої вартості, яка дала б можливість інтенсифікувати економічну динаміку України".
Крім того, підкреслив банкір, експорт України сировинний, тож приплив валюти може скоротитися (як це було під час кризи) при різкому падінні світових цін на сталь. Що стосується 5% коштів, що надходять як інвестиції, то ця валюта йде значною мірою з офшорів Кіпру, Нідерландів і Британських Віргінських островів, тобто від українського бізнесу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас