Янукович відбере у Черновецького все? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович відбере у Черновецького все?

Казна та Політика
6586
Київський градоначальник Леонід Черновецький нестримно втрачає колишній вплив. Спершу його позбавили всіх владних повноважень, де-факто передавши їх першому заступнику мера і довіреній особі Президента Олександру Попову, а згодом почався і тиск на бізнес. Так, "першою ластівкою" стало повернення в комунальну власність міста холдингової компанії "Київміськбуд", на черзі - не менш значимі активи сім'ї Черновецького. З чим залишиться опальний мер і його "молода команда", з'ясовували журналісти порталу "Політика і гроші".
Будівельні баталії
Сім'я Леоніда Черновецького може розпрощатися з левовою часткою своїх активів, отриманих в кращі часи роботи Леоніда Михайловича на посту київського градоначальника. Одним з них є холдингова компанія "Київміськбуд", яка входила в сферу впливу зятя київського градоначальника В'ячеслава Супруненка. Саме з його ім'ям пов'язують фінансову компанію "Новий регіон", яка за 114 млн грн. обзавелася 80% цінних паперів підприємства.
Проте нове керівництво столиці, очолюване першим заступником Леоніда Михайловича і, з чуток, нового глави КМДА (після зміни закону про столицю кандидат на цю посаду призначатиметься особисто Президентом) Олександром Поповим вирішило відновити справедливість.
Для цього Олександр Павлович навіть ініціював проведення позачергових зборів акціонерів "Київміськбуду", яке ознаменувалося скандалом. Річ у тім, що на засідання не пустили віце-президента холдингової компанії В'ячеслава Топчія, а також міноритарного акціонера - кіпрську інвестиційну компанію Intrapolia Limited (8%). Мерзнути на вулиці залишилися і депутати від блоку Черновецького Алла Шлапак, Олексій Самохін, Віталій Павлик та ін.
Збори пройшли оперативно. Після того, як з'ясувалося, що близько 20 присутніх володіють 80% акцій, було прийнято рішення змінити топ-менеджмент компанії. Зокрема, новим главою правління замість Василя Можара був призначений начальник Головного управління житлового забезпечення Києва Михайло Голиця.
Головою наглядової ради акціонери вибрали нинішнього в.о. голови Головного управління комунальної власності КМДА (раніше цю посаду обіймав права рука мера Анатолій Чуб) Єгора Русина. Членами НР стали почесний президент холдингу Володимир Поляченко і співробітник Головного управління комунальної власності КМДА Антон Пукас.
На зборах також було прийнято рішення змінити реєстратора: замість компанії "Адрем", яку пов'язують з ім'ям В'ячеслава Супруненка, цю почесну місію поклали на "Фінреєстр". Після завершення засідання Олександр Попов повідомив журналістам, що 80% акцій повернулися в комунальну власність. "Я неодноразово заявляв, що стратегічні об'єкти повинні належати киянам.
Як вам відомо, в липні 2009 управлінням комунальної власності був укладений договір купівлі-продажу 80% акцій холдингової компанії "Київміськбуд", які належали киянам. Але операція купівлі-продажу не була закрита, і акції залишилися у власності громади Києва. У липні 2010 відбулася спроба відібрати акції в Києва. Завдяки зусиллям КМДА і правоохоронних органів, такі незаконні дії були припинені", - не забув похвалитися заступник градоначальника.
Олександра Попова встиг підтримати і Київський апеляційний господарський суд, який 14 жовтня скасував рішення Київради від 2007 року, згідно з яким було дозволено приватизувати ХК "Київміськбуд". Іншими словами, згідно з рішенням Феміди, будівельна компанія була внесена до списку об'єктів, які не підлягають приватизації.
Позиції ж екс-власників підприємства виглядають не так і переконливо. Про це говорить той факт, що альтернативні збори акціонерів, які пройшли під стінами метрополітену одночасно із засіданням, очолюваним Олександром Поповим, не дали реальних результатів. Зокрема, на них інтереси іноземних акціонерів компаній-нерезидентів (Atima Limited, Altimak Limited, Intermion Limited, Investion Limited, Vigorans Limited, Intrapolia Limited, Surtoria Limited, Akvista Limited) представляли Стівен Аврам і Джон Апокідес.
За їх підсумками головою правління був переобраний Василь Можар, а також членами правління - Дмитро Гуленко, Олександр Галицький, Олексій Булгаков, Василь Козачук, Петро Мацарський, Сергій Драч, Володимир Стефанівський, Віра Герасимова, В'ячеслав Топчій і Петро Мазотов. Денис Комарницький (депутат Київради, блок Черновецького) очолив наглядову раду холдингу.
Проте це не дало особливих результатів, оскільки всі керівні функції на себе взяв Михайло Голиця. Зокрема, він брав участь в святкуваннях з нагоди введення двох будинків компанії, розташованих на Лівому березі столиці.
Активи під загрозою?
Варто відзначити, що "Київміськбуд" може стати лише "першою ластівкою" грядущої масової боротьби влади з сім'єю Черновецького. Зокрема, за даними КМДА, справи стосовно повернення місту акцій "Київгазу" і "Київодоканалу" (були продані тій же ФК "Новий регіон"), що раніше перебували в комунальній власності, зараз знаходяться в судах.
Київські чиновники хочуть забрати в оточення горе-мера дорогі земельні ділянки над станціями метрополітену. Зокрема, йдеться про гектари землі на пр. Бажана, розташованих біля станцій метро "Осокорки", "Позняки" і "Харківська", які в 2009 році були здані в оренду дев'яти юридичним особам для будівництва об'єктів комерційної нерухомості.
Мова може йти і про скасування попередніх рішень Київради про виділення понад 10 га в районі наземної частини Святошинсько-Броварської лінії метро. Свої претензії київська влада має намір пред'явити і на земельні ділянки, де розташовані фітнес-клуби мережі Freestyle, які нібито мають стосунок до сина Леоніда Черновецького Степана.
"Біля Центрального універмагу на Хрещатику є цілий квартал будов, які за допомогою команди Черновецького опинилися в руках комерційних структур", - говорить народний депутат від фракції БЮТ Володимир Бондаренко. На його думку, саме ці будови влада забиратиме в першу чергу.
Володимир Бондаренко також відзначає, що поверненню підлягають престижні земельні ділянки уздовж берегової лінії Дніпра і в затоках Десни, які Київрада активно продавала впродовж останніх декількох років. До речі, одним з найскандальніших її рішень був продаж ділянок на заповідній території Жукова острова.
"Черновецькому вдалося домовитися з владою лише про те, щоб захистити від кримінального переслідування лише найближчих йому людей. Але ніхто не гарантував збереження за ним активів, виведених з комунальної власності", - розповідає один з депутатів Блоку Черновецького.
Черновецький ще потрібний
Варто відзначити, що переслідування сім'ї Черновецького пов'язано зі зміною Леонідом Михайловичем своїх політичних поглядів. Зокрема, останнім часом по Києву поповзли чутки, що київський градоначальник передумав співробітничати з регіоналами.
За неперевіреною інформацією, Леонід Михайлович останнім часом вийшов з-під контролю Президента, чинив опір відбору в своєї сім'ї приватизованої раніше власності і навіть, як то кажуть, на ґрунті всього цього вступив у змову з Юлією Тимошенко (нібито він їй пообіцяв скласти з себе повноваження мера, після чого були б призначені дострокові вибори, на яких виставила б свою кандидатуру "Леді Ю").
Саме з цим і пов'язана ліквідація райрад в столиці, що зрештою призвело до скасування виборів 31 жовтня. Причому, офіційною версією даного рішення став той факт, що депутати не приносять ніякої користі для жителів столиці і в той же час з'їдають бюджетні гроші - близько 10 млн грн. на рік.
"Тепер Києвом фактично правитимуть донецькі. А киян фактично позбавили права вибирати собі владу", - заявив народний депутат від фракції БЮТ Анатолій Семинога. Регіонали ж заявляють, що піти на цей крок їх змусив сам Черновецький.
Позбавивши київського градоначальника всіх важелів впливу, Партія Регіонів зацікавлена в тому, щоб Леонід Черновецький зберіг посаду мера Києва. "Регіоналам невигідно прибирати Черновецького, тому що тоді треба буде проводити прямі вибори київського мера. Вони до них не готові", - передбачає директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко.
На думку експертів, Леонід Михайлович займатиме свій пост до 2012 року, коли повинні відбутися нові вибори київського градоначальника. Схожої точки зору дотримується і голова правління Центру соціологічних і політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, на думку якого, ПР необхідний Черновецький, оскільки на нього можна буде перекласти всю відповідальність в тому випадку, якщо робота місцевої влади отримає незадовільну оцінку.
В той же час, діяльність Леоніда Черновецького контролюватимуть, особливо це стосується таких важливих дій, як розподіл грошей, землі, власності. Більше того, мер не зможе підписати жодне рішення Київради без резолюції глави КМДА як контролюючого органу.
Для того, щоб забезпечити стабільну роботу Олександра Попова, регіоналам необхідно взяти під контроль Київраду, без санкції якої неможливо вирішити такі важливі питання, як затвердження бюджету, програми розвитку Києва, змін до Генплану, питань приватизації землі і власності.
На сьогоднішній день ситуація в головному законодавчому органі столиці непроста і у депутатів ПР поки немає тут стабільної більшості. Проте вони можуть його сформувати за рахунок розколу БЮТ і Блоку Черновецького. У останньому на сторону нової влади почали переходити представники бізнесу, які не пов'язані з Олесем Довгим або із зятем Черновецького В'ячеславом Супруненком. А це не мало не багато - половина фракції.
Розкол спостерігається і в БЮТі. Зокрема, частина цієї політичної сили вибрала своїм главою Дениса Москаля, який є бізнес-партнером регіонала Андрія Кравця. Саме за рахунок тих депутатів, які змінили свої політичні погляди, Олександр Попов і може сформувати більшість. Тим паче, що мотиваційних інструментів для цього у "господаря" Києва досить багато.
Максим Голубченко
За матеріалами:
Фiнансовий Захист
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас