Попит породжує зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит породжує зниження

Казна та Політика
872
Надлишкова гривнева ліквідність дозволила уряду за рік низити середню прибутковість облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) більш ніж 22% річних до менш ніж 10%. Проте це не вплинуло на привабливість держпаперів для інвесторів - їх портфель збільшили в рази і банки, і нерезиденти.
Величезний попит на борги держави вже понизив ставки по коротких ОВДП до 6-7%, а по бондах на термін більше року - до 12%. Подальше зменшення прибутковості держпаперів може знизити попит на них, говорять учасники ринку, і пропонують альтернативу для вкладень коштів - корпоративні облігації.
Дешеві гроші
Уряд сповна скористався припливом гривневих ресурсів у банківську систему, який спостерігався весь поточний рік. Якщо в лютому середня ставка прибутковості ОВДП досягла рекордних в поточному році 22,89%, то вже в березні вона впала до 13,46%. Таке різке зниження було адміністративним. Аукціони 9-10 березня, проведені попереднім урядом, пройшли зі ставками 19-21%, а аукціон 16 березня - вже з 16-17,3%.
Подальше зниження ставок виявилося плавнішим і розтягнутим в часі. Здешевлення держпозик було викликане тим, що в січні-вересні населення і підприємства збільшили свої заощадження на 51,6 млрд грн. (+29,8%), що у свою чергу викликало падіння вартості грошей на ринку. У травні облігації гарантували 10-12,5% річних, в кінці літа - 9-12%, а на початок жовтня нижня планка прибутковості знизилася до 7,15%. В процесі останнього розміщення 12 жовтня Мінфін по коротких боргах пропонував 6,5-8%, по довгих - 10,75-11%. Середня прибутковість по п’яти- і десятимісячних держоблігаціях виявилася нижчою від граничної - 6,43% і 7,84% відповідно.
Падіння ставок прибутковості не відлякало покупців від держпаперів, що емітуються для фінансування дефіциту бюджету. На 1 жовтня обсяг ОВДП, проданих на первинному ринку (без врахування ПДВ-облігацій і ОВДП, випущених для докапіталізації банків), склав 35,11 млрд грн. Основна частина - на 20,79 млрд грн. - припала на короткі папери з терміном обігу до року.
Зростаючі потреби
Загальний обсяг держпаперів в обігу зріс в поточному році більш ніж в півтора рази - з 85,7 млрд грн. до 130 млрд грн. Нацбанк, залишаючись найбільшим тримачем паперів уряду, наростив портфель всього на 14,1 млрд грн., до 64,2 млрд грн., і вже півмісяця не виходив на ринок. Більш ніж удвічі збільшили вкладення в держзобов'язання банки - на 25,5 млрд грн., до 46,1 млрд грн. (+123%). "Відсутність кредитування робить ОВДП єдиним об'єктом вкладення коштів для банків. Тому попит на держпапери з їхнього боку залишається найбільш стабільним", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.
Банки не зупиняє навіть той факт, що отримувана від ОВДП прибутковість набагато нижча від ставок по депозитах. За даними НБУ, середня депозитна ставка в гривні у вересні склала 15,6%, а по держбондах - 9,37%. "Банки змушені утримувати високі ставки по депозитах, аби зберегти лояльність клієнтів. У свою чергу, обсяг ОВДП не перевищує 10% їх портфеля, і різницю може перекрити дохід від кредитування", - пояснив економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. "Склалася ситуація, коли банківська система перенасичена ліквідністю, а кредитування не працює, - говорить директор казначейства 'Райффайзен Банк Аваль' Володимир Кравченко.- Банки позбавлені інструментів вкладення коштів за винятком сертифікатів Нацбанку і державних паперів. А оскільки сертифікати НБУ не дуже цікаві через низькі ставки, то основний акцент доводиться робити на держпапери".
Ще значніше зростання покупок ОВДП забезпечили нерезиденти - в 19,5 разу, з 0,43 млрд грн. до 8,38 млрд грн. Основний попит припав на березень-травень і вересень. Якщо навесні обсяг паперів, куплених нерезидентами, зріс з 1,04 млрд грн. до 3,98 млрд грн., то у вересні він майже подвоївся - з 4,32 млрд грн. до 7,92 млрд грн. "В березні-квітні завдяки високим ставкам покупка українських ОВДП була однією з найвигідніших форм вкладень, особливо враховуючи їх надійність", - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Белан.
Зараз, за її словами, обсяг покупки ОВДП нерезидентами скоротився. "Після зниження ставок хеджування валютних ризиків зводить нанівець прибутковість паперів. Альтернативою ОВДП стали українські єврооблігації, що мають близький рівень прибутковості, - близько 7%", - говорить Белан. Нагадаємо, 16 вересня Україна розмістила єврооблігації на $2 млрд під 6,875-7,775% річних. "Збереження інтересу нерезидентів пояснюється нереалізованим попитом, адже обсяг заявок на українські єврооблігації склав тоді $6 млрд, а значить, велика частина покупців не змогла їх придбати", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Точка неповернення
Учасники ринку вважають, що подальше зниження ставок ОВДП зменшить інтерес до цих паперів. "Мінфін вже виконав план з розміщень і тепер може спокійно грати зі ставкою. На ринку це розуміють, тому інтерес до ОВДП повинен знизитися: в першу чергу з боку нерезидентів, а потім і банків", - вважає Печеріцин. У IV кварталі Мінфін планує залучити на внутрішньому борговому ринку від 2,6 млрд грн. до 4 млрд грн. Зупинити зниження ставок можуть прискорення інфляції і погашення ОВДП в жовтні на 2,2 млрд грн., а в листопаді-грудні - на 3 млрд грн. "Ці чинники дозволяють чекати, що зниження ставок по ОВДП завершується. Більше того, до кінця року ставки можуть трохи зрости - до 1 відсоткового пункту", - прогнозує Олена Белан.
Мінфін не розкриває прогнози подальшої зміни прибутковості. "Відсоткові ставки в процесі розміщень облігацій визначаються за результатами аналізу поданих на розміщення заявок первинних дилерів", - повідомили в прес-службі міністерства. Альтернативою може стати перехід до ставок, прив'язаних до рівня споживчої інфляції. "Перехід до розміщення облігацій з індексацією на рівень інфляції буде можливий після затвердження Кабміном основних умов їх випуску. В даний час такий проект розробляється в Мінфіні", - розповіли в міністерстві.
"Вкладення залежать від чекань стабільності гривні. Зараз можна з великою впевненістю говорити про стабільний курс найближчим часом, тому попит мають лише короткі ОВДП", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. В процесі останнього розміщення папери з терміном погашення 154 дні склали 50,3% продажів, з терміном 322 дні - 40,5%.
"Якщо Нацбанк подасть сигнал, що курс залишиться стабільним в 2011 році, то попит на ОВДП, хоч і меншої мірою, але збережеться", - говорить Охріменко. На думку Володимира Кравченка, якщо потреби держбюджету виявляться вищими, ніж очікується, ставки можуть зрости. Також на ставки може вплинути зміна макроекономічної ситуації в Україні і світі.
Недержавна альтернатива
Альтернативою ринку первинних розміщень ОВДП може бути збільшення пропозиції ПДВ-облігацій і випуск корпоративних облігацій. "Далеко не весь обсяг ПДВ-облігацій вийшов на вторинний ринок. Ми вважаємо, що туди надійшло лише 50% паперів. У випадку якщо друга половина ПДВ-облігацій надійде в обіг або ж буде проведений додатковий випуск цих інструментів, збільшення пропозиції має вплинути на попит на ОВДП", - вважає Печеріцин.
Обсяг облігацій у власності підприємств в період емісії ПДВ-облігацій з 27 серпня по 1 вересня зріс на 16,4 млрд грн. У подальші півтора місяці цей портфель скоротився на 8,1 млрд грн. - до 11,8 млрд грн. "Попит на ПДВ-облігації майже виснажений, - вважає партнер компанії Capital Times Ерік Найман.- Зараз ринок чекає виходу корпоративних облігацій особливо надійних емітентів".
За його словами, попит на корпоративні облігації багато в чому залежатиме від успішності розміщення облігацій "Укртелекому": "Якщо розміщення станеться успішно, за ставкою не менше 15%, то можна чекати, що слідом потягнуться й інші емітенти, наприклад 'Укрзалізниця'". З падінням ставок по держпаперах альтернативою будуть облігації держкомпаній або банків з іноземним капіталом. "Прибутковість паперів Ощадбанку і Укрексімбанку дозволяє інвестору отримати трохи більшу прибутковість при майже державній надійності емітента", - вважає Кравченко.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас