"Ъ": Держава дорожить словом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держава дорожить словом

Кредит&Депозит
430
Уряд має намір переглянути плату за надання державних гарантій на отримання кредитів, йдеться в проекті постанови "Про встановлення плати за отримання кредитів (позик), залучених державою або під державні гарантії; або за надання державних гарантій", текст якого вчора був розміщений на сайті Міністерства економіки. У документі пропонується підвищити плату за надання держгарантій по кредитах для посередницьких агентств.
Для державних агентств плата зросте з 0,5% до 1% річних від непогашеної частини кредиту, для приватних залишиться незмінною - 2%.
Для позичальників, що залучають кредити безпосередньо, вводиться диференціація. Тепер плату за держгарантії у разі, коли кредит погашається за рахунок бюджетних коштів, пропонується понизити з 1% до 0,5%. В разі погашення з позабюджетних джерел ставка збільшується з 1% до 2%.
"Таким чином уряд прагне понизити вартість позикових коштів для муніципалітетів за рахунок подорожчання держгарантій для підприємств", - говорить економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. У пояснювальній записці до проекту постанови наголошується, що його прийняття дозволить добитися збільшення прибуткової частини держбюджету. Втім, підвищення вартості не зробить залучення кредитів під держгарантії менш привабливим для бізнесу. "Навіть в разі підвищення плати ставка залишається низькою - адже наявність держгарантій зменшує ставку за кредитом значно більше, ніж на 2%. Інша справа, що механізм надання держгарантій і відбору підприємств до цих пір залишається непрозорим", - відзначає президент корпорації УПЕК Анатолій Гіршфельд. З ним згоден президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах: "Таке підвищення плати для бізнесу не є проблемою".
Перегляд ставки також дозволить уряду зберегти обсяг бюджетних надходжень, навіть незважаючи на зниження обсягу кредитів, що залучаються під держгарантії, чого вимагає Міжнародний валютний фонд. Нагадаємо, згідно з меморандумом про співпрацю між Україною і МВФ, на поточний рік граничний обсяг кредитів, на які можуть бути видані держгарантії, встановлений на рівні 15 млрд грн. "Хоча для відновлення економіки нам необхідно добитися від МВФ збільшення цього граничного обсягу, а також зробити ефективнішою оцінку проектів, під які залучаються такі кредити", - вважає Анатолій Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас