Росія і Польща порозумілись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія і Польща порозумілись

Енергетика
1469
Вчора "Газпром експорт" оголосив про врегулювання питань постачань газу в Польщу і його транзиту до Європи по польській території з компаніями PGNiG, Gaz-System і EuRoPol Gaz. Переговори пройшли в Москві за участю представників урядів обох країн і Єврокомісії.
Сторони вирішили збільшити об'єми постачань з 9,7 млрд кубометрів в 2010 році до 11 млрд кубометрів в 2012-му і подальші роки. Ставка тарифу на транзит визначатиметься компанією EuRoPol Gaz і узгоджуватися з польським регулятором. EuRoPol Gaz і "Газпром експорт" домовилися врегулювати питання платежів за транзит в 2006-2009 роках. Терміни контрактів на постачання газу і його транзит по трубопроводу Ямал-Європа залишаться незмінними - до 2022 і 2019 років відповідно.
Росія і Польща вже парафували проекти відповідних угод. Тепер країни повинні погодити міжурядові документи, які є юридичною основою для укладання міжкорпоративних угод. "Фактично ми добилися перемоги в переговорах з польською стороною. Угоди можуть бути підписані вже до кінця року, і тоді можна буде констатувати, що конфлікт з польською стороною вичерпано", - заявили в "Газпромі".
Нагадаємо, на початку жовтня Польщі знадобився газ понад законтрактовані в Росії об'єми, і вона вирішила купити їх в обхід "Газпрому". Польська PGNiG підписала з німецькою E.ON Ruhrgas (купує газ в РФ разом з "Газпромом") угода про постачання до 3 млрд кубометрів газу. Але українська влада, як стверджують в PGNiG, блокувала транзит газу через Україну. У "Нафтогазі" у відповідь заявляли, що запитів від PGNiG про транзит нібито не отримували. Дії України були вигідні "Газпрому".
Російська монополія добивалася від Польщі збереження контролю над польською частиною газопроводу Ямал-Європа в обмін на постачання додаткового об'єму газу. Зараз газопроводом управляє Europolgaz, акціонером якої є "Газпром", але Єврокомісія вимагала від Польщі забезпечити доступ до мережі всім енергокомпаніям, передавши управління нею державною Gaz-System.
В України був і свій інтерес в блокуванні транзиту. "Нафтогаз" розраховував на реекспорт газу до Польщі. Він відновився на початку жовтня, і в майбутньому Мінпаливенерго планує збільшити постачання до 3 млрд кубометрів на рік. "Після переговорів в Москві питання збільшення постачань газу з України до Польщі вже не стоїть", - сказало джерело в Мінпаливенерго. "Україна розраховувала на те, що польська сторона піде на вимоги ЄС і демонополізує ринок. Тоді у нас були б шанси поставляти недостатній газ Польщі, - пояснив член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.- Вочевидь, з початком опалювального сезону Польща вирішила не конфліктувати з російською монополією".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас