"Ъ": З кредитами по дорозі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": З кредитами по дорозі

Казна та Політика
1905
З початку року населення купило в кредит 11,51 тис. нових легкових автомобілів - на 30% більше, ніж за весь минулий рік. При цьому у вересні кількість проданих в кредит автомобілів (1866 шт.) і їх частка в загальних продажах (12,62%) виявилася максимальною за два роки, підрахували в інформаційно-аналітичній групі AUTO-Consulting.
Рік тому у вересні в кредит було продано в два рази менше машин - всього 881 шт. (частка - 5,59%). Відзначимо, що збільшення автопродажів в кредит спостерігається на тлі загального падіння автопродажів в січні-вересні на 12%. Без кредитної підтримки банків і фінансових компаній падіння було б великим.
Із загального обсягу авторинку за дев'ять місяців - 111,09 тис. автомобілів - частка кредитних операцій склала 10,36%. В порівнянні з 2008 роком, коли близько 50% з 642 тис. автомобілів були придбані в кредит, кредитні продажі впали в десятки разів.
Низьку кредитну активність банки пояснюють значним посиленням умов видачі позик. Якщо до кризи багато банків надавали автокредити без первинного внеску, то зараз він становить 30-60%, а деякі банки вимагають 75%. "Існує відкладений попит, але часто заощаджень недостатньо для першого внеску в 40%. А при меншому першому внеску автокредит ми не даємо", - говорить начальник відділу кредитних продуктів ОТП Банку Світлана Спіцина. Обмежує продажі також той факт, що багато банків співробітничають лише з деякими дилерами і пропонують клієнтам позики під конкретні моделі автомобілів.
Нарікають банкіри і на низьку платоспроможність клієнтів. "Незважаючи на те що у більшості банків переліквідність, ніхто не квапиться видавати кредит, поки не переконається в платоспроможності потенційного позичальника. Більше того, рішення про видачу кредиту приймається на підставі офіційно підтверджених доходів, що можуть показати далеко не всі позичальники, - пояснює директор департаменту роздрібного бізнесу БМ Банку Ела Дембовська.- Стримує кредитування і висока вартість залучення гривні. Сьогодні ставки по автокредитах варіюються в межах від 17% до 23% річних, і далеко не всі українці хочуть платити таку ціну".
За даними компанії "Простобанк консалтинг", середня ставка в гривні по автокредитах становить 19,33% річних. Голова правління "Астра Банку" Михайло Власенко оцінює ефективну ставку по програмах автокредитування в жовтні в 19-22% річних в гривні. За словами банкірів, найактивніше позичальники беруть кредити на покупку іномарок середнього цінового сегменту, але трапляються випадки видачі позик на елітні автомобілі, проте такі кредити погашаються за два-три місяці.
Подальше зростання обсягів автокредитування залежить від макроекономічних чинників, тому в банків різні прогнози. "Майбутнє ринку автокредитування залежить від динаміки кредитних ставок, готовності банків зменшити вимоги до потенційних позичальників і, звичайно, зростання добробуту населення, - відзначає Дембовська.- Думаю, до кінця 2010 року істотних змін в частці кредитних автомобілів у загальному обсязі продажів чекати не варто. Що стосується 2011 року, то сподіватимемося, що вона зросте до 30-35%". За оцінками Власенка, в 2011 році рівень продажів автомобілів в кредит досягне 18-20%. "Наступного року обсяг кредитів збільшиться ще на 5-7% і складе 10-14% від ринку", - більш песимістична Спіцина. В "УкрАвто" у вересні спрогнозували, що в поточному році обсяг ринку нових легкових автомобілів складе 160 тис. шт., а в 2011 році ринок зросте всього до 170 тис. шт. (+6,25%). При цьому банки не мають наміру лібералізувати умови кредитування. "Ми кредитуємо під 17% річних і поки не бачимо сенсу знижувати ставки. Ми видаємо більше кредитів на дорогі автомобілі, оскільки лише недавно почали співпрацю з компанією 'УкрАвто', яка продає малобюджетні машини", - говорить член правління, директор департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку Тарас Кириченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас