Туркменія планує у 2011 р. подвоїти експорт газу до Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія планує у 2011 р. подвоїти експорт газу до Китаю

Енергетика
213
Туркменія планує в 2011 році експортувати до Китаю 12 млрд кубометрів газу в порівнянні з 6 млрд куб газу в поточному році, повідомив журналістам джерело в республіці, ознайомлений із ситуацією.
Він зазначив також, що переговори Туркменії з Росією про постачання газу наступного року доки не почалися. У поточному році Росія планує купити в Туркменії близько 10,5 млрд кубометрів газу.
Як повідомлялося, президент Російської Федерації Дмитро Медведєв 21-22 жовтня відвідає Туркменію з робочим візитом на запрошення президента Туркменії Гурбангули Бердимухамедова.
Будучи найбільшим газодобувачем Центральної Азії, Туркменістан експортує свій природний газ з низки напрямів. Так, в грудні 2009 року був введений в дію найбільший в світі газопровід Туркменістан-Узбекистан-Казахстан-Китай, по якому протягом 30 років Туркменістан постачатиме до Китаю до 40 млрд кубометрів газу на рік, а на початку поточного року - новий, додатковий газопровід до Ірану, який в майбутньому забезпечить щорічний експорт 20 млрд кубометрів туркменського газу в іранському напрямі (по першому газопроводу Корпедже-Курткуї традиційно експортується 8 млрд кубометрів, а проектна потужність другого складає 12,5 млрд кубометрів газу на рік).
Як повідомлялося, в квітні минулого року стався розрив труби на ділянці газопроводу Середня Азія-центр в Туркменістані, через що туркменський газ повністю припинив надходити на територію Росії.
Газопровід пізніше був відновлений, проте постачання газу не були відновлені - туркменський газ в тих об'ємах і за тією ціною виявився нерентабельним в портфелі "Газпрому". 22 грудня минулого року країни домовилися про закупівлю до 30 млрд кубометрів газу в Туркменії в 2010 році, проте в концерні визнали, що компанія планує купити лише 10 млрд кубометрів туркменського газу, а формулювання про можливість купити в Туркменії до 30 млрд кубометрів газу цього року було включене в офіційні заяви на прохання туркменської сторони.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас