В Україні затверджено додаткове маркування мобільних телефонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні затверджено додаткове маркування мобільних телефонів

1210
Національна комісія регулювання зв'язку затвердила зміни до порядку ввезення до України радіоелектронних засобів, що передбачають використання контрольних марок для позначення легально ввезених мобільних телефонів.
Так, як наголошується у рішенні регулятора №465 від 14 жовтня, держпідприємство Український державний центр радіочастот повинен почати видавати імпортерам контрольні марки через місяць після набуття чинності рішення.
Варто зазначити, що зміни до порядку реалізації радіоелектронних засобів, затверджені іншим рішенням комісії, передбачають вільну реалізацію немаркованих телефонів протягом трьох місяців після набуття чинності рішення.
За рішення НКРС, через два місяці після набуття чинності рішення продавці телефонів можуть звернутися до УГЦР для отримання контрольних марок на телефони, що залишилися в реалізації.
Директор УГЦР Павло Слободянюк остаточно вказані зміни повинен затвердити уряд. "Рішення прийме уряд і воно визначить терміни початку реалізації, то, скільки часу піде на підготовку. Може три, може чотири місяці", - зазначив він.
Нагадаємо, що НКРС вже вводила додаткову (до що вже існує, позначає можливість експлуатації конкретної моделі пристрою в українському радіочастотному просторі) маркування РЕС, що імпортувалися, в 2007 році, як додаткову міру захисту ринку від ввезення неякісних терміналів. Український державний центр радіочастот (УДЦР) в кінці січня 2008 року почав видачу облікових марок для такого позначення.
Із 7 червня 2008 року мобільні телефони, що знаходяться в роздрібній реалізації, повинні були мати на упаковці облікову марку, а Міністерство внутрішніх справ наділялося повноваженнями для перевірок роздрібних мереж на предмет виявлення контрабанди. Проте введення додаткового маркування викликало серйозний опір з боку роздрібного ринку. Як противники ідеї активно виступали кілька виробників і торговельних мереж. В результаті дискусій було прийнято рішення про поступовий перехід до авторизованих постачань терміналів до України і відміни додаткового маркування.
В початку червня 2008 року НКРС припинила контроль над дотриманням норми про введення додмаркування, а у вересні рішення про його введення було скасоване. Натомість НКРС розробила систему контролю ввезення РЕС на основі бази даних IMEI-кодів (унікальних ідентифікаційних номерів телефонів, що привласнюються при виготовленні), створеної УГЦР.
Як повідомлялося, прийнятий в березні 2009 року порядок передбачав на першому етапі внесення до бази всіх телефонів, що легально ввозилися до України. На другому етапі (вересень 2009 року) в систему були внесені як легально ввезені IMEI-коди всіх пристроїв, що працюють в мережах операторів на той момент.
Після цього УДЦР, оперативно , отримуючи дані від операторів про коди пристроїв, що працюють в мережах, повинен був звіряти їх зі своєю базою даною легально ввезених пристроїв, визначати невідповідності і формувати список т.з. "сірих пристроїв" (законність ввезення яких до України не підтверджена), а потім передавати його мобільним операторам. Оператори, у свою чергу, повинні були інформувати абонентів про те, що їх телефони знаходяться в "сірому" списку, і якщо ті не зареєстрували пристрої у встановленому порядку, відключити їх через три місяці після попередження від послуг зв'язку.
Однак і ця ініціатива саботувалася, цього разу мобільними операторами, які називали систему надмірно складною і яка до того ж вимагає додаткових витрат на встановлення устаткування. Передавши ще в листопаді 2009 року операторам перші списки сірих телефонів, УДЦР до цих пір не діждався розсилки попереджень і відключень власників контрабанди.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас