Відкрийте - це Чавес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкрийте - це Чавес

Казна та Політика
2992
Венесуельський лідер Уго Чавес після Москви і Мінська прибуває з офіційним візитом до Києва.
Напередодні стало відомо, що офіційний Каракас погодився екстрадувати на батьківщину двох українських моряків, засуджених за перевезення наркотиків. Широту жесту варто оцінювати виходячи з того, що у в'язниці, де наші земляки повинні були відбувати свій термін, довго не живуть.
Програма українсько-венесуельських переговорів передбачає, насамперед, співробітництво в енергетиці та в інвестиційній сфері. Україна залежить від постачань енергоносіїв, а Венесуела - один із найбільших гравців світового ринку нафти. Є в цій південноамериканській країні і значні запаси природного газу.
Доведені запаси газу становлять 4,1 трлн. куб. м. Щорічно добувається 30 млрд. куб. м. Монопольне право на видобуток газу в країні має державна нафтогазова компанія PDVSA. У видобутку нафти держава також відіграє провідну роль після того, як Уго Чавес витіснив з країни найбільші транснаціональні компанії. Серед небагатьох іноземців, допущених до стратегічного ресурсу, - білоруси.
Спільна венесуельсько-білоруська компанія з квітня поточного року постачає нафту танкерами до Одеси і до прибалтійських портів. Потім її перевозять в залізничних цистернах на Мозирьський і Новополоцький нафтопереробні заводи. Міністр транспорту та зв'язку України Костянтин Єфименко раніше заявляв, що в 2011 р. наша країна має намір транспортувати 9 млн. т венесуельської нафти для білоруської сторони. Отож Київ важливий для Каракаса, перш за все, як транзитер сировини стратегічному партнеру Уго Чавеса Олександру Лукашенку. На зустрічі з Віктором Януковичем також будуть обговорюватись і можливі закупівлі українських літаків "Ан". Як виробник озброєнь Київ також цікавий венесуельському лідерові.
Українські експерти зазначають, що співпраця із Венесуелою допомогла би диверсифікувати постачання нафти до України. Заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев упевнений, що знизити залежність від нафти з Росії може допомогти Венесуела.
"Ця країна вже постачає Білорусі приблизно 4 млн. т нафти на рік. Чому б їй не постачати, наприклад, 5 або 6 млн. т в Україні? Тим більше, що ця нафта все одно піде або через Кременчуцький завод, або , якщо це труба Одеса - Броди, то на Дрогобич (Львівська обл.) і Надвірну (Івано-Франківська обл.). Інше питання, за якою ціною Уго Чавес погодиться продавати нафту.
Транспортне плече від цієї країни досить велике ", - сказав експерт. При цьому пан Рябцев зазначив, що венесуельська нафта не зможе стати альтернативою російській сировині.
Венесуельський лідер відомий своєю лютою критикою глобалізації та політики США. Для нього не існує авторитетів, і він не схильний погоджувати свої дії будь з ким. Чавес охоче йде на контакт із тими країнами, які в Євросоюзі і США вважають маргіналами. Поки не відомо, як складуться відносини недипломатичного та різкого Уго Чавеса з президентом України, який схильний озиратися на головні центри світової політики і перш за все - на Москву.
Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов впевнений, що у відносинах з Венесуелою українське керівництво спробує виробити власний формат партнерства. "Враховуючи той факт, що Чавес - людина емоційна, то, напевно, Януковичу доведеться в цьому сенсі йому підігравати. Але в той же час Янукович зобов'язаний підтримувати емоційний градус у відносинах з іншими країнами, оскільки це також частина позитивного контенту зовнішньої політики", - сказав експерт.
За його словами, оскільки це перший візит Уго Чавеса в Україні, а з Білоруссю і Росією Венесуела співпрацює досить активно, то "тут може розгорнутися широкий спектр кооперації, від взаємних інвестицій до постачань української продукції до цієї країни. Тим більше що компресори і трансформатори українського виробництва в Латинській Америці займають істотний сегмент ринку ", - резюмує Сергій Толстов.
Крім того, Венесуела має великі валютні резерви. В Україні високий інтерес до інвестиційного потенціалу Каракаса. Тим часом динаміка торгівлі між двома країнами вселяє тривогу: обсяг зовнішньоторговельних операцій між Україною та Венесуелою в 2009 р. свідчить про значне падіння (втричі) обсягів двосторонньої торгівлі в порівнянні з 2008 р. - з $ 28,509 млн. до $ 8,394 млн. При цьому український експорт до Венесуели склав $ 8,172 млн., імпорт - $ 222 млн.
Ксенія Лазоренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас