Автомобільна промисловість Китаю ще не перегріта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автомобільна промисловість Китаю ще не перегріта

Казна та Політика
368
Автомобільна промисловість Китаю "не перегріта", не дивлячись на її тривале і швидке зростання, заявив у неділю віце-президент китайської асоціації автомобільних виробників (CAAM) Дун Янг.
Його заява прозвучала на тлі недавніх розмов про те, що на найбільшому у світі автомобільному ринку з'являється проблема надлишкових потужностей.
"В період з січня по вересень автопромисловість Китаю показала, що вступила у стійкий, здоровий і нормальний стан", - заявив він. У січні-лютому 2010 року зростання автовиробництва в Китаї досягало 70-80% порівняно з тим самим періодом минулого року, але в червні він сповільнився до 22%, а в III кварталі склав 14-17%.
Прогнозується, що автопродажі у Китаї зростуть за рік приблизно на 25%, досягнувши 17 млн одиниць, забезпечивши тим самим разючий контраст зі станом справ автомобілебудівників у США, які борятся з уповільненням продажів.
Китай став авторинком №1 в світі в 2009 році, перевищивши рівень продажів в 13 млн транспортних засобів. Ринок продовжив розширюватися, і за перших 9 місяців 2010 року зростання продажів склало 36% порівняно із торішнім рівнем.
Критики ставлять під сумнів подальший ринковий попит в Китаї, порівнюючи бум авторинку з демографічним вибухом в 1950-1960-х років, який багатьох "зловив у пастку бідності". Зокрема, викладач економіки в університеті Цзіліня Гі Бошен запевняє, що "одного дня у людей зникне ентузіазм до покупки автомобілів, і тоді з'явиться проблема надлишкової потужності".
Но Дун оскаржує цю точку зору, зазначивши, що з розширенням економіки Китаю, з'являється все більше людей, що бажають мати власні автомобілі. "Ви не можете ввести обмеження для автомобільної промисловості лише тому що міста-гіганти Пекін і Шанхай винищені мають проблеми із заторами", - запевнив він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас