Глави банків ФРС підтримують нові стимули в умовах ризику дефляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глави банків ФРС підтримують нові стимули в умовах ризику дефляції

Казна та Політика
312
Глави окружних банків Федеральної резервної системи (ФРС) Чарльз Еванс і Ерік Розенгрен однозначно висловилися у вихідні на користь подальших заходів зі стимулювання американської економіки, вказавши при цьому на зростаючу загрозу дефляції.
Випереджаючі дії ФРС обійдуться "дешевше, ніж чекання, поки (дефляція) стане фактом і доведеться з нею боротися", - сказав глава Федерального резервного банку (ФРБ) Бостона Розенгрен на конференції в Бостоні.
"Поступові дії можуть виявитися не такими ефективними для зниження дефляційного тиску, оскільки (дефляційне) мислення може увійти до свідомості людей, торкнувшись витрат компаній і споживачів", - відзначив Розенгрен.
Він нагадав, що Японії було потрібно десятиліття, аби вибратися з дефляційної спіралі.
Глава банку Чикаго ФРС Чарльз Еванс максимально ясно висловився при цьому на користь значного (much more) пом'якшення грошово-кредитної політики і у зв'язку з цим запропонував ввести також таргетування рівня інфляції.
"Про стан американської економіки найкраще можна сказати, що вона bona fide (відверто - лат.) знаходиться в пастці ліквідності", тому їй потрібні нові стимули, в їх числі - таргетування більш високого рівня інфляції, вважає він.
Таргетуючи інфляцію, ЦБ зможе збільшити її з нинішнього низького рівня, причому на короткий проміжок часу вона може навіть стати вищою від середньої, сказав Ч.Еванс.
"Представники центральних банків і громадськість зазвичай відкидають ідею, що вища інфляція, така, що триває навіть недовго, може відповідати завданню підтримки цінової стабільності протягом тривалішого часу", - визнав Еванс, відзначивши, що його пропозиції є дискусійними.
В умовах "пастки ліквідності" - або її наближення - додаткове пом'якшення політики ФРС вже не може залежати від того, як далі мінятиметься ситуація в економіці, сказав він.
Ризики дефляції зростають в США на тлі наближення рівня інфляції до порогу в 1% (ФРС віддала перевазі б рівень ближче до 2%) і загального сповільнення темпів зростання американської економіки. Дефляція може зробити негативний вплив на кон'юнктуру, оскільки вона призводить до зниження прибутків корпорацій і змушує споживачів відкладати покупки.
Глава ФРС Бен Бернанке в п'ятницю ясно дав зрозуміти, що ЦБ рухається до нового пом'якшення політики, що, як вважається, виллється в збільшення покупки держпаперів, а також в зміну формулювань заяви.
"Якщо ситуація залишиться такою ж, створяться необхідні умови для подальших дій", - заявив Бернанке в п'ятницю на тій же конференції ФРС. На його думку, "ризики дефляції вищі, ніж хотілося б", інфляція дуже низька, а безробіття - дуже високе. Бернанке також сказав, що безробіття, швидше за все, знижуватиметься повільно.
Ринок вважає, що початок новому раунду "кількісного пом'якшення" буде покладено вже на засіданні FOMC 2-3 листопада. Проте поки не ясно, який буде масштаб нової програми купівлі облігацій, в які терміни вона реалізовуватиметься.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася 7 разів. Програма купівлі облігацій, яка діяла до початку цього року, передбачала купівлю паперів на $1,7 трлн. Вважається, що ця програма дозволила понизити ринкові відсоткові ставки, за різними оцінками, на 0,3-1,0 відсоткового пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас