Motorola кладе трубку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Motorola кладе трубку

2826
Американська Motorola закрила український офіс, а з 1 січня 2011 року припинить роботу і російське представництво компанії. Її телефони ще продаються в мережах, але коли товарні залишки закінчаться, купити їх можна буде лише за кордоном. Motorola програла глобальну боротьбу з іншими виробниками і зараз змушена закривати офіси по всьому світу, щоб уникнути банкрутства, говорять експерти.
Український офіс Motorola не працює з липня. "Відтоді за операції в країні відповідав російський офіс, але тепер закривається і він", - розповіла екс-глава представництва Олена Клименкова. Російський офіс припинить роботу з 1 січня 2011 року. Прокоментувати причини рішення Motorola Клименкова відмовилася, пославшись на те, що більше не працює в компанії. "В Росії ми розраховуємо перейти на непряму модель дистрибуції (для мобільних продуктів)",- додала глава представництва Олена Кузнецова. У головному офісі Motorola на запит не відповіли.
Телефони Motorola не ввозяться в країну з кінця 2008 року, говорять стільникові ритейлери. За словами операційного директора "Алло" Максима Раскіна, ритейлер вже близько року не купує телефони компанії і практично розпродав товарні залишки. З 2006 року доля Motorola на ринку знижується. Якщо в I півріччі 2006 року вона складала 5%, то 2009-го - 2% (дані Unitrade Group). Торік компанія вирішила продавати в Україні з нових моделей лише телефони luxury-сегменту Aura і VE66 Luxury Edition вартістю $2000 і $700. Правда, в роздробі досі продаються і дешевші телефони, які були ввезені в попередні періоди.
Закриття представництва пов'язане з невеликими обсягами бізнесу компанії в Росії й Україні, передбачає президент "Євромережі" Олександр Маліс. Ту невелику частку ринку, яку займає Motorola, цілком може підтримувати крупний європейський дистриб'ютор, вважає гендиректор РТК (управляє стільниковим роздробом МТС в Росії) Сергій Румянцев. "Закриття представництва не створить проблем для власників телефонів цієї марки, - говорить Олександр Маліс.- Сервісне обслуговування можна віддати на аутсорсинг".
"Мабуть, компанія вирішила зосередитися на інших ринках, де попит на її дорогі моделі буде вищий", - вважає Раскін. "Motorola зараз скорочує витрати, з початку року закрилися офіси в Чехії, Угорщині, країнах Північної Європи. Хоча враховуючи, що російський офіс був беззбитковий, рішення виглядає дивним", - говорить провідний аналітик Mobile Research Group Ельдар Муртазін. Західні аналітики вважають, що компанія програла конкурентну боротьбу через відсутність свіжих ідей, продуктів для мереж третього покоління і апаратів з сенсорним екраном. В результаті Motorola зіткнулася і з фінансовими проблемами - збитки за підсумками 2008 року склали понад $4 млрд, а на початку цього року західні ЗМІ писали про можливе банкрутство компанії.
Після закриття представництв телефони Motorola можуть зовсім зникнути з ринку СНД, вважають галузеві експерти. На думку Ельдара Муртазіна, закриття офісу може призвести до того, що легальні постачання нових телефонів Motorola в країни, за які відповідав російський офіс, припиняться, і їх можна буде купити лише за кордоном.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас