Хорватське житло дешевшатиме, поки не буде розпроданий надлишок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорватське житло дешевшатиме, поки не буде розпроданий надлишок

3260
В даний час на хорватському ринку житла спостерігається значний надлишок пропозиції, який і є ключовим чинником зниження цін, вважають експерти. Крім того, на ціновий спад впливають економічні і соціальні чинники.
За оцінками аналітиків, в одному лише Загребі налічується близько 10 тис. непроданих квартир в новобудовах. У такій ситуації девелопери змушені знижувати ціни, аби позбавитися від наявних об'єктів.
У вересні вартість хорватського житла продовжила падати. У столиці країни вона зменшилася відносно серпня на 1,3%, а на Адріатичному узбережжі - на 1,1%. Річне зниження склало 6,1% і 4,1%, повідомляє Croatian Times із посиланням на дані порталу з нерухомості CenterNekretnina.net.
Падіння цін викликає будівельний спад: зводити житло стає невигідним. За минулий рік обсяги будівництва, за даними Центрального бюро статистики, впали на 26,1%. За словами Йосипа Тіци з Інституту економіки Загреба, новий цикл інвестицій в житлове будівництво почнеться після того, як надлишок пропозиції буде ліквідований. Одночасно почнуть відновлюватися ціни.
Становище на ринку житла Хорватії посилюється ослабленням попиту. Марушка Візек, яка також представляє Інститут економіки Загреба, вважає, що через кризу і безробіття в Хорватії скорочується внутрішній попит на житло. Ще однією причиною цього є підвищення процентних ставок по кредитах. Зарубіжний попит, як вважає Візек, не здатний зробити істотного позитивного впливу на ринок. У Хорватії вартість курортної нерухомості, яка найбільш популярна серед іноземців, приблизно дорівнює вартості об'єктів на престижному узбережжі Іспанії. А ось в Португалії ціни приблизно на 20% нижчі, ніж в Хорватії.
Директор хорватського представництва Colliers International Ведранка Ліка додає, що багато потенційних покупців відкладають рішення про придбання житла, оскільки політична ситуація в країні нестабільна.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас