Путін: Ціни на газ для Мінська будуть на поточному рівні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Ціни на газ для Мінська будуть на поточному рівні

Казна та Політика
180
Ціни на газ для Білорусії в 2011 році повинні відповідати чинним контрактам заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.
"Що стосується цін на газ, ми домовилися про те, що у нас є чинний контракт, який регулюватиме ціни впродовж всього 2011 року, - цитує прем'єра РИА "Новости". - Я дав вказівку почати працювати сьогодні з підготовки контракту на 2012-2015 роки виходячи з наших стратегічних завдань і з врахуванням виходу на рівнодохідность з 2015 року".
Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив 6 жовтня, що Росія не розглядає можливість перегляду газового контракту з Білорусією. "Оплата газу білоруською стороною здійснюється відповідно до умов, які визначені на 2010 рік", - сказав топ-менеджер.
Заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов на початку жовтня дав зрозуміти, що газові взаємини Росії і Білорусії остаточно переходять на ринкову основу, тому з наступного року всі знижки для Мінська скасовуються. Ціна на газ для Білорусії визначена контрактом, що передбачає щоквартальне визначення ціни за формулою, яка співвідноситься з ціною кошика нафтопродуктів в європейських постачаннях, нагадав він. Таким чином, якщо ціна на нафту залишиться на рівні 70 доларів за барель нафти марки Brent, то очікувана вартість газу "буде близько 220 доларів за 1 тисячу кубометрів", сказав він. Зараз Мінськ платить за газ 185 доларів за тисячу кубометрів. Це ціна з врахуванням знижуючого коефіцієнта, величина якого в 2010-му складає 0,9 (у 2009 році - 0,8).
Путін також сьогодні завив, що для введення єдиної валюти Росії і Білорусії необхідне політичне рішення Мінська. "Я вважаю, що куля тут на білоруській стороні. Всі принципові питання досить детально обговорені на рівні центральних банків, на рівні міністерств фінансів", - розповів глава уряду Росії.
За словами Путіна, "не може бути двох емісійних центрів". "Це неможливо, це зруйнує і білоруську, і російську економіки", - попередив прем'єр-міністр.
Якщо інтеграція в рамках Союзної держави не відбуватиметься швидшими темпами, то вона може бути поглинене Єдиним економічним простором, відзначив Путін. "Наприклад, ми вже багато років обговорюємо можливості введення єдиної валюти Росії і Білорусії. Якщо ми це зробимо, то це означає, що ступінь і глибина інтеграції в рамках Союзної держави буде інша, глибша, ніж в рамках Єдиного економічного простору. Але на сьогоднішній день у нас принципових домовленостей фундаментального характеру з точки зору інтеграційних процесів у рамках Єдиного економічного простору більше, ніж в рамках Союзної держави", - повідомив глава кабінету міністрів РФ.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас