Експерт: Макроекономічні дані із США виявилися неоднорідними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Макроекономічні дані із США виявилися неоднорідними

Фондовий ринок
342
Опубліковані в четвер макроекономічні дані із США виявилися неоднорідними.
Про це повідомив аналітик компанії Astrum Investment Management Денис Бєлов.
Він відзначив, що первинні заявки на допомогу з безробіття в США станом на 9 жовтня несподівано зросли до 462 тис., що виявилося на 17 тис. вище за чекання. В той же час, значення за попередній тиждень було переглянуте у бік підвищення на 4 тис. до 449 тис. Торгівельний дефіцит США в серпні перевищив чекання учасників ринку, розширившись до 46,3 млрд. доларів за рахунок підвищеного попиту на імпортні автомобілі і промислове обладнання.
За словами Бєлова, позитивними виявилися дані про індекс цін виробників. У вересні зростання цін склало 0,4% м/м при очікуваному значенні в 0,1%. Річне зростання у вересні склало 4%, перевищивши чекання на 0,3 в.п. Індекс цін виробників за винятком продуктів харчування і енергоносіїв зріс на 1,6% р/р, всупереч чеканням зростання на 1,5% р/р. Ці дані свідчать про те, що побоювання дефляції (яку Федеральна резервна система вважає "ворогом номер 1") можуть бути перебільшені, а вірогідність того, що вона почнеться, - низькою, пояснив аналітик.
Як підкреслив Бєлов, зниження ринків у четвер було переважно зумовлене падінням акцій банківського сектора. Новим тригером проблем стає перехід права власності на заставну нерухомість до банків. Найбільші банки припинили продаж заставного майна для проведення ретельних перевірок. Побоювання банків викликані зростанням числа заставних будинків, що вилучаються (у вересні їх кількість перевищила позначку в 100 тис. за місяць). Посилилося підозріння, що працівники банків, підписуючи відповідні документи, не вникали в їх суть. Таким чином, частина вилученого і вже проданого майна могла бути відчужена з порушенням юридичних норм, що може призвести до тривалих судових розглядів.
На думку аналітика, наслідки ситуації, що склалася, подвійні. З одного боку, призупинення процесу вилучення нерухомості буде хорошою новиною для позичальників, оскільки будинки залишаться в їхній власності (хоч би тимчасово) і вони не нестимуть додаткові втрати, пов'язані з необхідністю оренди житла, а, отже, зможуть більше нагромаджувати і виплачувати по кредитах. З іншого боку, це може мати негативні наслідки для банків і ринку нерухомості, оскільки перевірки і розгляди можуть затягнутися надовго, погіршуючи активи банків і чинячи тиск на слабкий ринок нерухомості, не дозволяючи йому відновитися.
За інформацією аналітика, в четвер світові фондові ринки зафіксували зниження. За підсумками торгів європейський індекс DJ Stoxx 600 втратив 0,2%. Індекс S&P 500 знизився на 0,4%, тоді як DJIA залишився практично незмінним.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас