Литвицький: Економіка України за підсумками вересня повернулася до темпів зростання I півріччя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Економіка України за підсумками вересня повернулася до темпів зростання I півріччя

Казна та Політика
244
Практично всі галузі реального сектора з врахуванням змінної бази порівняння у вересні 2010 року продемонстрували позитивну динаміку, величина якої дозволяє говорити про повернення економіки до високих темпів зростання, показаних в першому півріччі цього року, вважає керівник групи радників глави Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Сталося майже повне відновлення динаміки, зафіксованої в першому півріччі, - 5,5%", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.
Литвицький відзначив, що найкращу динаміку з врахуванням бази у вересні продемонструвало будівництво - 2,6 відсоткового пункту (в.п.) і транспорт - 2,4 в.п. Аграрний сектор поліпшив свій показник на 1,6%, промисловість - на 1,1%, а торгівля - на 0,8%.
За його оцінками, швидше за все, темпи зростання економіки складають за підсумками вересня близько 5,3-5,5%.
Аргументуючи свою думку, радник глави НБУ вказав на те, що в порівнянні з червнем цього року будівництво поліпшило свій показник на 6,7%, торгівля - на 2,9%, тоді як порівнянні з ними по загальному вкладу у ВВП аграрний сектор і транспорт погіршили свої показники відповідно на 3,9% і 3,8%.
Він додав, що динаміка в промисловості майже не змінилася, а у фінансовому секторі, секторі операцій з нерухомістю і податків на продукти буде не гіршим, а навіть краще, ніж в липні-серпні.
"Підтвердилися чекання сезонного пожвавлення, але піковими місяцями традиційно є жовтень-листопад, коли активізується переробка нового урожаю. Є всі підстави в четвертому кварталі утримати цю динаміку, а при відновленні цінової стабільності й демобілізації інфляційних чекань - перевищити той показник ВВП, який закладений в бюджеті (3,7%)", - підкреслив Литвицький.
Він додав, що все ще дотримується думки, що економіка України за підсумками цього року може зрости більше ніж на 4%.
Керівник групи радників глави НБУ також відзначив, що дані вересня зайвий раз свідчать на користь того, що головним завданням сьогодні є взяття під повний контроль інфляційних чекань, оскільки макроризики в останні місяці змістилися у бік динаміки цін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас