Магера: Вибори у ВР мають відбутися 27 березня 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Магера: Вибори у ВР мають відбутися 27 березня 2011 року

Казна та Політика
405
В листопаді Центральна виборча комісія повинна оголосити про початок чергових виборів до Верховної ради, якщо донині не будуть внесені зміни до Конституції і до закону про вибори народних депутатів. Про це заявив на прес-конференції в п'ятницю, 15 жовтня, заступник глави ЦВК Андрій Магера.
Він відзначив, що з рішенням Конституційного суду про скасування політреформи 2004 року хтось може погоджуватися, а хтось ні. "Я як юрист і законослухняний громадянин повинні його виконувати, у мене немає іншого варіанту. А якщо виходити з цього рішення, у нас діє Конституція в редакції від 28 червня 1996 року. І в цій Конституції вказано, в частині 1 статті 77, порядок призначення чергових виборів депутатів Верховної ради. Вони мають відбутися останньої неділі березня четвертого року повноважень парламенту", - пояснив Магера.
За словами заступника глави ЦВК, Конституція повинна діяти в повному обсязі, і неправильними є спроби вважати недійсними окремі її положення.
"Якщо хтось хоче висмикувати окремі статті і трактувати так, що одні діють, а інші ні - це глибоко помилково. Конституція діє стосовно всіх суб'єктів правовідносин, і її верховенство забезпечується на всій території України. Це означає, що чергові вибори повинні відбутися 27 березня 2011 року", - сказав він.
В той же час, Магера підкреслив, що щоб уникнути різночитань Конституції, Центрвиборчком може додатково звернутися до Конституційного суду для тлумачення цих норм.
У свою чергу, заступник глави ЦВК Жанна Усенко-Чорна вважає, що всі спори щодо терміну дії депутатських мандатів безпідставні, і оскільки Конституція є законом прямої дії, Центрвиборчком не має іншого шляху, окрім як оголосити про початок виборів за 125 днів до їх проведення, тобто вже в листопаді поточного року.
"Центральна виборча комісія зобов'язана прийняти всі необхідні заходи, аби забезпечити належну підготовку і проведення виборчого процесу. Оскільки цей виборчий процес триватиме впродовж двох бюджетних років, то ЦВК необхідно терміново підготувати фінансові запити і направити їх в Кабінет міністрів і Верховну раду, щоб забезпечити необхідне фінансування процесу", - вважає вона.
В той же час, Усенко-Чорна не відкидає, що виборче законодавство найближчим часом може бути змінене. "Ми розуміємо те, що стан правового регулювання в Україні може змінитися. Воно у нас міняється абсолютно безсистемно і спорадично. І найближчим часом ми дійсно можемо чекати будь-яких змін як до Конституції, так і до закону про вибори народних депутатів", - підкреслила вона.
1 жовтня Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 № 2222-IV (так звана політреформа 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття.
Конституційний суд доручив органам державної влади невідкладно привести норми законодавства у відповідність з Конституцією редакції 1996 року.
Відповідно до Основного закону в редакції 1996 року, Рада обирається на чотири роки, а не на п'ять, що було визначено політреформою-2004. Востаннє парламентські вибори проходили 30 вересня 2007 року.
8 жовтня Верховна рада вирішила направити до Конституційного суду для отримання висновку законопроект про внесення змін до Конституції щодо п'ятирічного терміну повноважень парламенту.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас