ФРС готова зробити подальші дії, якщо інфляція буде надто низькою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС готова зробити подальші дії, якщо інфляція буде надто низькою

Казна та Політика
304
Подальші дії Федеральної резервної системи (ФРС) США будуть виправдані в разі, якщо темпи інфляції виявляться надто низькими, а рівень безробіття - високим, заявив глава американського ЦБ Бен Бернанке, слова якого наводить агентство Bloomberg.
"Якщо ситуація залишиться, як раніше, створяться необхідні умови для подальших дій", - заявив Бернанке на конференції ФРС в Бостоні. За його словами, ЦБ може розширити викуп активів або змінити формулювання в своєму звіті, заявивши, що "проведення нетрадиційної політики має свою ціну і накладає свої обмеження, які потрібно брати в розрахунок, приймаючи рішення про те, коли варто починати реалізацію такої політики, і про те, наскільки агресивною вона має бути".
В той же час Бернанке не повідомив нових деталей щодо того, як саме ФРС реалізовуватиме нову стратегію, і не підтвердив, що початок новому раунду "кількісного пом'якшення" буде покладений вже на засіданні FOMC 2-3 листопада.
За словами глави ФРС, "при поточних темпах інфляції, обмеження, що накладаються нульовою нижньою межею номінальної відсоткової ставки, дуже великі", а "ризики дефляції вищі, ніж хотілося б".
"За прогнозами, безробіття збережеться на високому рівні ще протяго певного часу", - відзначив Бернанке.
Одним з можливих кроків може стати зміна формулювань в традиційних звітах ФРС за підсумками засідань, метою якого буде переконати інвесторів і споживачів у тому, що чекання подальшого зниження цін невиправдані.
"Заяви центрального банку можуть бути додатковим способом збільшення обсягів стимулювання економіки, - відзначив Бернанке. - Крок, який комітет (Комітет з відкритих ринків, FOMC) міг би розглянути, якщо до того його спонукають умови, - це зміна формулювань в заяві так, щоб продемонструвати, що FOMC має намір зберігати ставки на низькому рівні довше, ніж чекає ринок".
ЦБ США міг би також розширити викуп активів, проте, на думку Бернанке, у ФРС не так багато досвіду у використанні цього інструменту, що створює труднощі з визначенням "відповідної кількості і темпів покупок, а також донесення до публіки інформації про ці заходи".
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася 7 разів. Програма покупки облігацій, яка діяла до початку цього року, передбачала покупку паперів на $1,7 трлн. Вважається, що ця програма дозволила понизити ринкові відсоткові ставки, за різними оцінками, на 0,3-1,0 відсоткового пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас