Кредитна піраміда — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитна піраміда

Казна та Політика
1621
Аналізуючи дані Національного банку про стан кредитного ринку, можна констатувати, що відновлення економіки не відбувається. Більше того, банки продовжують вилучати фінансові ресурси з реального сектора, направляючи їх в державні облігації. Якщо банкіри раптом вирішать вивести свої гроші з ринку ОВДП, курс гривні можуть чекати серйозні потрясіння.
Підсумкові дані про стан кредитно-грошового ринку за підсумками вересня дозволяють чітко відстежити нову тенденцію: ресурси, що вивільняються від погашення валютних кредитів (-22,6 млрд. грн. в еквіваленті), банки перерозподіляють виключно в державні облігації (+22,7 млрд. грн.). Велику частину приросту монетарної бази Національний банк також відправив на фінансування дефіциту бюджету - збільшення монетарної бази на 1 жовтня склало 21,7 млрд. грн., при цьому обсяг інвестицій Нацбанку в ОВДП склав 14,1 млрд. грн.
Таким чином, кредитний ресурс продовжує вимиватися з економіки, переміщаючись з виробничої сфери в бюджетну. В зв'язку з цим доволі туманною є перспектива забезпечення реального економічного зростання як такого. За методологією міжнародних фінансових організацій, щоб забезпечити 1% приросту ВВП в економіках, що розвиваються, необхідно забезпечувати близько 3% приросту кредитного портфеля банківської системи.
"Поточна ситуація нагадує мені події в Росії перед дефолтом 1998 р., - говорить радник міністра економіки Сергій Яременко.- Тоді банки так само активно направляли кошти на фінансування державного боргу".
Потрібно відзначити, що всі вкладення в ОВДП зараз, по суті, здійснюються нерезидентами. Банки з іноземним капіталом вкладають в держоблігації свою надлишкову ліквідність у валюті, яку перетворюють на гривню за допомогою свопів на міжбанківському ринку. А це, по суті, гарячі гроші, які можуть у будь-який момент вийти з економіки.
Втім, між Росією зразка 1998 р. і Україною 2010 р. є одна відчутна різниця. У Росії 12 років тому уряд був змушений постійно підвищувати ставки по державних кредитних облігаціях (ДКО), щоб рефінансувати попередні випуски.
Вітчизняний Мінфін піднімати ставки необхідності не має - відсутність довгострокових банківських пасивів, та і загальна невизначеність на фінансових ринках, змушує банки вкладати гроші в ОВДП. А це, у свою чергу, створює ілюзію затребуваності держпаперів у інвесторів і загальної стабільності ситуації в державних фінансах. Проте скоро активність банків - покупців ОВДП - зійде нанівець.
На думку голови правління "Фінанси і кредит" Володимира Хливнюка, сьогодні ОВДП не є привабливим інструментом для інвестування, оскільки "ризики кредитування кінцевого позичальника досить високі". Менш привабливими для банків стають і ПДВ-облігації: потенційна прибутковість по цих паперах знижується, оскільки зменшується дисконт (через високий попит на ці держзобов'язання з боку, зокрема, іноземних інвесторів).
Якщо банкіри раптом вирішать вивести свої гроші з ринку ОВДП, курс гривні можуть чекати серйозні потрясіння. "Визначальним чинником стабільності була і залишається програма співпраці з МВФ - якщо вона продовжиться, то інвестори вкладатимуть гроші в ОВДП і далі. Якщо ж повториться ситуація кінця 2009 р., коли фонд зупинить свої програми, може початися вихід нерезидентів", - говорить високопоставлений чиновник в Нацбанку. Цим, на його думку, і пояснюється завзятість МВФ, з яким він кредитує уряд всупереч порушенням графіка імплементації реформ і низки структурних маяків програми, таких, наприклад, як незалежність центробанку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас