Аудитори знайшли розтрату Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аудитори знайшли розтрату Тимошенко

Казна та Політика
869
Вчора остаточно стало зрозуміло, за що звільнили главу Держкомзему Олега Кулініча. Результати розслідування в земельній сфері іноземних аудиторів, найнятих нинішнім урядом України для вивчення діяльності попереднього уряду Юлії Тимошенко, підтверджують те, що писали "ЭИ", - видача безкоштовних держактів на землю проводилася з порушеннями.
Згідно зі звітом аудиторської компанії Trout Cacheris PLLC, юридичної фірми Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP і агентства розслідувань Kroll Inc., який вчора розповсюдив Мінфін, кошти на фінансування видачі безкоштовних держактів на землю виділялися із Стабфонду, який був створений в жовтні 2008 р. для підтримки економіки країни в період глобальної рецесії (наприклад, для забезпечення підтримки українських банків і реалізації інвестиційних проектів).
"Проте в даному випадку кошти із Стабілізаційного фонду використовувалися на проект з нереалістичними цілями. який був запущений напередодні виборів у 2010 році. Використання коштів Стабфонду на ці цілі, які не були законодавчо визначені при його створенні і на які Кабмін не отримував необхідного схвалення парламентських комітетів з бюджету, фінансів і банків, було неправомірне", - відзначають аудитори.
"ЭИ" писали, що саме програму "Видача безкоштовних держактів" тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко використовувала як свій козир в передвиборній боротьбі. Тим більше спочатку фінансові питання оформлення земельних паперів були нікому не зрозумілі. Так, спочатку серпня 2009 р. на видачу держактів попередній Кабмін виділив із Стабфонду 5,954 млрд. грн. Після цього багато експертів і юристи заговорили, що це дуже велика сума для такої роботи, тим більше що одним з рядків обґрунтування необхідності коштів значилося поліпшення роботи Держкомзему. В середині вересня після виникнення громадського резонансу уряд Юлії Тимошенко зменшив саму суму коштів, що виділялися на програму, на порядок, до 507,785 млн. грн., обґрунтовуючи, що витрати перерахували і 6 млрд. грн. не знадобилося. При цьому до кінця поточного року планувалося завершити видачу держактів, а потім зробили її безстроковою. Але в грудні 2009 р. Держкомзему знову не вистачило грошей, і Кабмін схвалив здійснення попередньої оплати робіт по видачі держактів на землю у розмірі 300 млн. грн.
Проте документи оформлялися не так швидко, як хотілося б у верхах. І в кінці 2009 р. в Держкомземі почали звільняти не лише начальників, але і сотні співробітників земельних управлінь різних рівнів. Це трохи прискорило видачу держактів, але отримати папери всі бажаючі не встигли. Так, за підсумками року до кінця минулого року лише чверть бажаючих обзавелися обговорюваними документами.
Аудитори стверджують, що в 2009 р. за даною програмою мало бути видані 6,4 млн. сертифікатів на землю, проте на 1 січня 2010 р. було видано всього лише 620 тис. сертифікатів. "На ці цілі було витрачено із Стабфонду 280 млн. грн., що становить близько 60% всіх коштів на реалізацію даної програми, при цьому значна частина цих коштів була перерахована підрядним організаціям", - відзначають перевіряючі.
В квітні 2010 р. з'явилася нова статистика - за даними департаменту земель сільськогосподарського і іншого призначення, охорони і моніторингу земель Держкомзему, громадянам видано близько 7 млн. державних актів на право власності на землю, що становить 56,5% від кількості громадян, які приватизували свої земельні ділянки, у тому числі вже понад 1 млн. держактів відповідно до Порядку безкоштовного оформлення і видачі актів на право власності на землю. Найближчим часом земельне відомство вже під новим керівництвом оповістить нову статистику видачі паперів.
Як далі оформлятимуться папери і з якою швидкістю, сказати складно. Юристи вже давно відзначають багато реальних ознак гальмування держпрограми, які не залежать від бажання або небажання чиновників: від ненадання всіх документів до банального браку бланків. При цьому видача держакту - це не лише підписання і реєстрація одного паперу, цьому передують збір документів, проведення землевпоряджувальних робіт і оформлення їх результатів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас