НБУ проти виведення валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ проти виведення валюти

Казна та Політика
1096
Ніби то українці зможуть обійти ліміт в EUR100 тис., і реальне зняття валютних обмежень призведе до серйозного відпливу капіталу за рубіж. За цим каналом "втікатимуть" з України EUR200-300 тис. на рік від кожної родини.
Нагадаємо, Кабмін спільно із Держкомпідприємництва наприкінці вересня заговорили про відміну обмежень на відкриття валютних рахунків за кордоном, просуваючи законопроект №3043 у другому читанні (автор - нардеп Юрій Воропаєв). Тоді багато експертів дуже критично віднеслися до такої ініціативи, побоюючись, що зняття обмежень стимулюватиме відплив капіталу і погіршить сальдо платіжного балансу України. А НБУ і зовсім заявляв про те, що дозвіл виводити капітал може підірвати валютну стабільність.
На початку жовтня на одному із засідань робочої групи при Кабміні під керівництвом віце-прем'єра Сергія Тігіпка було прийнято рішення внести зміни відносно питання зняття обмежень в даний законопроект (вже прийнятий в першому читанні). Згідно із поправками, приватним особам дозволяється відкривати рахунки в зарубіжних банках без індивідуальних ліцензій і переводити на них гроші, але не більш EUR100 тис. на рік.
На думку президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняка , до лібералізації, чого б вона не стосувалася, потрібно відноситись з обережністю, а до лібералізації валютного ринку - тим більше. Валютний ринок, за його словами, "більш лібералізованим, ніж у нас є, не буває".
Втім, багато експертів все одно вважають, що НБУ "роздуває з мухи слона", і турбуватися насправді немає про що. "У XXI столітті відстежити будь-які операції досить просто. Складнощі можуть виникати лише при зміні імені фізособою", - стверджує аналітик ДІК "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач. До того ж, за словами голови правління Українського процесингового центру Антона Романчука, відстежити процес переведення на рахунки в зарубіжні банки до EUR100 тис. в рік не лише досить легко, але і "можна робити це в автоматичному режимі".
"Певною мірою при дозволі виведення грошей за кордон не буде оперативного контролю українським фінансовим моніторингом. Відстежуватимуться в постійному режимі не всі операції, а лише підозрілі (якщо виникне підозра в тому, що сума на рахунку фізособи може бути зароблена корумпованим шляхом)",- говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Але, за його словами, враховуючи те, що валютні рахунки можна буде відкривати виключно на території країн-учасниць Організації економічного співробітництва і розвитку або країн-учасниць FATF, хвилюватися не варто. Фінансовий моніторинг цих країн відстежує операції, суми яких перевищують EUR80 тис. на рік. У разі потреби, фінмоніторинг цих країн (при виникненні підозр у відмиванні грошових коштів) відправлятиме листи НБУ з проханням-рекомендацією перевірити той або інший рахунок.
А що стосується відпливу капіталу за рубіж, то EUR100 тис. на рік на кожну фізособу - це, в принципі, невелика сума. "Враховуючи відсоток населення України, який може відкривати валютні рахунки за кордоном, сумарно вийде менше EUR2 млн. на рік", - підрахувала Анастасія Головач.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас