Стросс-Кан: МВФ готує нову місію в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стросс-Кан: МВФ готує нову місію в Україну

Казна та Політика
754
Міжнародний валютний фонд (МВФ) готує нову місію для роботи в Україні. Про це заявив директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан під час телефонної розмови з Президентом України Віктором Януковичем, повідомляє прес-служба глави держави.
Сторони обговорили хід виконання програми співробітництва України та МВФ. Стросс-Кан відмітив прогрес у виконанні урядом України цієї програми, зокрема щодо параметрів дефіциту Держбюджету.
Сторони наголосили, що сьогодні є підстави говорити про продовження ефективної співпраці України та МВФ.
Нагадаємо, 2 жовтня ц.р. Стросс-Кан на щорічному ялтинському форумі YES заявив, що МВФ задоволений ситуацією в Україні і прогнозує успішний перший перегляд програми співробітництва у листопаді.
Він зазначив, що програма, розроблена МВФ разом з керівництвом України, виконується. "Усі поставлені показники поки дотримані, і мені здається, українська економіка повернулася на правильний шлях. Це частково заслуга МВФ, але, в основному, цього досягнув уряд. Упевнений, що під час наступного перегляду буде те ж саме", - сказав він.
Раніше, 1 жовтня ц.р. Стросс-Канн під час зустрічі з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим заявив, що задоволений рівнем співпраці між Україною і МВФ.
"Ми хочемо спільно попрацювати над тим, щоб всі ті рішення, які ви приймете наступного року, успішно забезпечували програму співпраці між Україною і МВФ. І в цьому контексті необхідно, щоб проект бюджету на 2011 р. відповідав програмі співпраці. Зокрема, необхідно забезпечити виконання дефіциту бюджету на рівні 3,5% від ВВП", - сказав він. Стросс-Кан також додав, що уряду спільно з МВФ необхідно попрацювати над раціоналізацією витратних статей держбюджету.
30 серпня ц.р. Президент Віктор Янукович заявив, що Україна "виконує і перевиконує" свої зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом.
"Зобов'язання, які ми брали перед Міжнародним валютним фондом, на 100% виконуються і перевиконуються. Хоча заходи, які ми сьогодні плануємо в Україні, в суспільстві викликають, як то кажуть, неоднозначну реакцію", - відзначив Янукович.
11 серпня ц.р., віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко заявляв, що Кабінет міністрів України виконає всі зобов'язання, взяті перед МВФ. "Все, що підписала держава в особі прем'єр-міністра, глави Нацбанку, міністра фінансів, ми виконаємо все до копійки. Розмови про те, що можна не виконувати угоду з Міжнародним валютним фондом, - це особиста думка якихось депутатів або якихось політиків. Ми виконаємо всі взяті на себе зобов'язання", - сказав Тігіпко.
Нагадаємо, 29 липня ц.р. МВФ схвалив виділення Україні кредиту у розмірі 15,15 млрд дол. для скорочення дефіциту бюджету ціною хворобливих економічних реформ. Кредит більш ніж в сім разів перевищує квоту України, що розраховується на основі внесків країни до бюджету фонду.
Відзначимо, умови кредиту передбачають цілий ряд хворобливих економічних заходів, зокрема скорочення дефіциту бюджету до 3,5% ВВП в 2011 р. і до 2,5% - в 2012 р. Скорочення бюджетного дефіциту вимагає від української влади непопулярних рішень щодо податків, пенсій і зарплат працівників держсектору.
Об'єм попередньої дворічної програми stand-by для України, початої в листопаді 2008 р., складав 16,4 млрд дол., з яких більше 11 млрд дол. виділили трьома траншами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас